Birgitta Birgersdotter kom som moderlös elvaåring till gården Aspenäs i Malexander år 1314, för att uppfostras av sin moster Katarina.
Den riktiga Birgitta var säkert inte så glad den gången. Och den symboliska Birgitta, Emma Sköld som spelade rollen i medeltidsdagens Birgittaspel, såg inte så munter ut heller när hon blåfrusen väntade på det Sommaskepp som kämpade för att ta sig över sjön.
Emma-Birgitta skulle ha skeppats med den öppna roddbåten över till Aspenäs, men lyckligtvis ställde arrangörerna in just den programpunkten av rena säkerhetsskäl - Sommens vågor gick helt enkelt för höga vid bryggan för att hon skulle kunna kliva i båten på ett säkert sätt.
Ja, det var blåst så små barn nära nog fick förankras. Regn så knallarna fick plasta in hela bodar. Men skulle Malexanderborna med anhang ställa in sin medeltidsdag med pilgrimsledsinvigning för det? Nähä. Man är väl viking.
-- Ash, det är ju varken åska eller drivis. Lite hög luftfuktighet bara, sa Markus Lindberg på projekt Fröet, en av dagens arrangörer.
Han tror att det trots det rent ut sagt urusla vädret kom uppemot 500 besökare för att besöka marknad, övervara landshövdingens invigning av den nya pilgrimsleden, käka helstekt vildsvin skjutet på orten, se Birgittaspel och mycket, mycket mer.
-- Man måste ju ställa upp när de har lagt ned så fantastiskt mycket jobb, sa Monika och Kjell Lindqvist som åkt från Somvik för att titta.
Medeltidsdagen i Malexander var avsparken på Boxholms engagemang i den heliga Birgittas 700-årsjubileum. Hart när hela Malexanderbygden och stora delar av övriga Boxholm genom den lokala Birgittakommittén Aspanäsgruppen har jobbat hårt för arrangemanget.
Ett exempel på engagemang som syntes väl var Tobias Norrby och Isak Edlund från femte klass i Malexanders skola. För dagen var de marknadsgycklare, iklädda dräkter som de själva sytt i skolans temaundervisning inför marknadsdagen och jubileet.
-- Vi har aldrig gycklat förut, men det är kul, sa grabbarna.
Ett annat var det livade gänget från Rinna, som i lånade medeltidskläder agerade allmoge i en av medeltidsparaderna.
-- Vi arrenderar gården Abbetorp som Birgittas nära vän biskop Hermanni ägde en gång i tiden, så vi blev tillfrågade om vi inte ville vara med, säger Gösta Oskarsson.
Rinna är också orten där den nya pilgrimsleden börjar, den som via flera kyrkor ringlar sig fram till Malexander och Aspenäs.
Under dagen invigdes också de guidade turer per båt till Aspenäs som kommer att pågå hela våren och sommaren. Redan på torsdag kväll går den första. Och den lär bli av, oavsett väder. Det kan ni lita på.