För ett par veckor sedan hölls ett stormöte i byn där olika förslag ventilerades. En av de idéer som kläcktes var att en ekonomisk förening med bred folklig förankring skulle ta över drift och underhåll av skolbyggnaden för att minska barn- och utbildningsnämndens kostnader.
En skrivelse med det innehållet har också gått till barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen, men Malexanderborna har inte fått svar ännu.
Om fastighetsköpet blir verklighet förutsätter det en affär mellan tre parter. Fastighetsägare är inte Boxholms kommun utan dess bostadsbolag, Boxholmshus AB.
- Vi har inte gjort några kalkyler ännu men mycket beror ju på vad Boxholmshus begär för fastigheten, säger Robert Edlund som är representant för företagsgruppen i byn. Och för att ge oss in i en sådan här affär måste vi ha ett hyresavtal som löper över flera år.
Att tankarna kring en ekonomisk förening skulle vara ett första steg mot bildandet av en friskola dementerar Robert Edlund bestämt. Huvudmålet är att behålla den kommunala skolan i Malexander. Under tiden mal den kommunala beslutsprocessen vidare.
På tisdagen beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att lägga ner skolan i enlighet med barn- och utbildningsnämndens förslag. Kommunstyrelsen behandlar budgeten i nästa vecka och den 29 november är det kommunfullmäktiges tur.
Kommunalrådet Per-Arne Larsson (s) har läst skrivelsen. Han ser inte en ekonomisk förening som ett realistiskt alternativ och det finns ingen politisk majoritet för en försäljning till en ekonomisk förening.
- I så fall skulle kommunstyrelsen behöva skjuta till en miljon kronor i barn- och utbildningsnämndens budget eller att nämnden sparar en miljon på övriga skolor, säger Larsson och tillägger.
- Vi har skjutit till extra pengar varje år sedan 1993 i väntan på att trenden ska vända, men i själva verket har antalet barn minskat sedan 1993, från
33 till 16.