"Konkurrenterna kommer bäva"

Det har gnagt outhärdligt i sinnena på Malexanderborna att de blev slagna i kapprodden över Sommen förra året. Deras nya Sommaskep är därför förbättrat. I går invigdes Malexandra på hembygdsfesten.

Foto: Fotograf saknas!

MALEXANDER2007-07-09 00:00

Hela året har 16 entusiaster snickrat på hembygdsföreningens nya båt. Hon är längre än sin föregångare Malgasanda, hon är försedd med längre åror, stäven är mer lik ursprungsbåtens och hon är rödmålad.

- En specialist, Peter Skantze, var i hembygdsgården för att mäta upp båten som ligger där och som varit modell för våra Sommaskep, och han upptäckte att den faktiskt var röd, berättar Mats Andersson, ordförande i hembygdsföreningen.

Hemliga förbättringar

Ett par saker till skiljer den här båten från hembygdsföreningens första som byggdes 2003, men vi har lovat att inte avslöja vad det är. (Vi kan dock säga så mycket som att det har med vikten att göra. Malexandra är lätt.)

Traditionen att bygga Sommaskep är gammal runt sjön.

Förr hade varje gård med självaktning sin egen båt, en större som användes som kyrk- och torgbåt, och kanske en mindre som användes för fiske. Det var bönderna själva som byggde båtarna.

- När jag var ung hade de tre gårdarna i Bjälnäs fortfarande varsin båt, berättar Sven Andersson i hembygdsföreningen. De sista byggdes på Brandsnäs, de var gröna allihop. Karl Andersson och Otto Lindkvist på Idebo byggde också båtar.

Att använda Sommaskep för kapprodd är inget nytt. Så sent som på 1940-talet ordnades kapprodd på sjön på midsommarafton och förstapriset var en kutting med brännvin.

Numera är det ett vandringspris som gäller. Malexanders hembygdsförening tog de första två inteckningarna i priset, men förra året vann Boxholm.

- Outhärdligt, muttrar Mats Andersson.

Utmaning

Därför har hembygdsföreningen byggt en ny, damernas båt, som de alltså tror är mycket bättre.

Bakgrunden till tävlandet är att Torpa-borna beställde ett par Sommaskep av båtbyggare Gunnar Gustafsson i Boxholm, och så utmanade de sina grannsocknar. I år är det minst sju Sommaskep som gör upp om vinsten.

- Det är ett sätt att levandegöra historien, säger Mats, mycket roligare att själv bygga båtar än att försöka locka med gamla prylar på ett museum.

Dessutom är det ett sätt att öka samhörigheten runt sjön.

Träff på isen

Så som det var förr, när det var lättare att träffa varandra sjövägen än landvägen. Många gifte sig med grannen från andra sidan sjön. På vintern träffades man på skridskoisen, och Sven Andersson berättar att det till och med var dans på isen i början på 1900-talet, då folk kom från Malexander, Norra Vi och Asby.

Många har bidragit till att hembygdsföreningens båtdröm blivit verklighet, och spänningen är stor när Malexandra glider i sjön för allra första gången på lördagen, dagen före den högtidliga invigningen och hembygdsfesten.

- Å, så fint, säger Mats Andersson, perfekt, bättre än jag trodde. Hon tar inte in mycket vatten.

- Det är ingen fontän i alla fall, konstaterar Leif Svensson.

- Konkurrenterna kommer att bäva när de ser det här, säger Elisabeth Ekman förnöjt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om