Den frågan diskuterades länge, om än av en liten skara som samlats i Malexanders föreningshus i lördagens gråväder.
Per-Ola Johansson i EU-projektet "Sommenutvecklare" väckte uppmärksamhet häromdagen med idén att köra reguljär svävartrafik på sjön Sommen. Han hade kallat till mötet.
- Det här handlar om en nyttotrafik med tre vändor på morgonen och tre på kvällen. Men för att jobba vidare med idén måste det finnas ett intresse, konstaterade Per-Ola inledningsvis inför tiotalet vetgiriga.
Få vet något om svävare som verkligen inte är någon vanlig farkost i Sverige. De flesta tänker kanske på de svävare som tar såväl folk som bilar över Engelska kanalen. Väldiga och väsnande. Riktiga monster.
Men det finns andra maskiner och det är den typen av farkost som P-O Johansson talar om: en liten svävare med plats för sex personer, som inte sägs störa mer än en stor motorbåt och som kan köra i alla väder.
Malexander och Blåvik har det lite avigt med kommunikationerna. Detta är förstås upphovet till P-O Johanssons svävaridé. Som nykomling till trakten kunde han tänka sig att bo i Blåvik men resvägen till Tranås avskräckte.
Här exempel på problemet, alternativt möjligheten: landsvägen från Blåvik till Tranås är cirka fyra mil, sjövägen fyra kilometer...
- De som skulle tjäna mest på en svävartrafik är de som bor i Blåvik, noterade Per-Ola.
Han har gjort en tidtabell med de sex dagliga svävarturerna över sjön. Han visar att en liten svävare klarar sträckan Malexander - Tranås eller omvänt på 20 minuter och Blåvik - Tranås på sex minuter.
Med på mötet fanns en verklig avvikare från samtliga andra som inte visste just något om svävare, Lars Ihrner, med sommarhus i Malexander. Han har kört svävare i många år och tävlat i såväl EM som VM.
Som expert fick han förklara en hel del praktiskt. Om sjöduglighet, framförande och inte minst ljudnivåer.
- På 25 meters avstånd låter en svävare inte mer än en stor motorbåt, sådana som vi har en hel del i sjön. En svävare ger inget svall, konstaterade Lars som erbjöd sig att ta en svävare till Malexander, kanske redan före jul, för en provtur.
Mötet enades om att bilda en liten "svävargrupp" med Stig Karlsson som sammanhållande. Han vill "ta tag" i varje liten möjlighet att utveckla Malexander där han bott i hela sitt liv.
- Jag är medveten om att detta är ett högriskprojekt men tycker det är spännande, säger Stig.
Den stora stötestenen har ännu inte attackerats: kan en svävartrafik bli lönsam på lång sikt?