Arne Kaijser berättade på lördagen om Malexanders tekniska utveckling från 1874 och framåt i samband med hembygdsföreningens årsmöte.
Arne Kaijser doktorerade vid Linköpings universitet och är numera professor i teknikhistoria vid KTH i Stockholm. Tillsammans med sin fru Ulrika Sax har han skrivit boken "Industrins avtryck. Perspektiv på ett forskningsfält".
Ett kapitel ägnas specifikt åt Malexander.
Familjen har under många år tillbringat sina somrar här. Arne Kaijser har också sina rötter i Malexander, då hans morfars far var kyrkoherde i socknen.
Östra stambanan gav Boxholms bruk helt nya förutsättningar att expandera sin verksamhet.
Denna expansion skulle i sin tur medföra genomgripande förändringar i Malexander. Brukets väldiga behov av timmer och träkol ledde till att socknen inlemmades i brukets produktionssystem.
Från 1750 till 1870 ökade invånarantalet i Malexander med 1000 personer, från 700 till 1 700 sockenbor. Paradoxalt nog minskade befolkningen sedan stadigt efter att järnvägen kom.
Förklaringen ligger i att de nya infrasystemen underlättade utflyttning. Ett stort antal invånare provade lyckan på närmsta industriort - eller i Amerika. De nya systemen medförde också en koncentration till kyrkbyn.
I skogsbygden Malexander var det under 1800-talet nödvändigt att bryta ny mark, och den vanligaste formen var att etablera torp. Vid 1800-talets början fanns 90 torp i socknen. År 1875 hade antalet ökat till 216.
På 1890-talet var befolkningen jämnt utspridd över hela socknen. Men utflyttningen från Malexander åtföljdes av en svagare ström från gårdarna och torpen in till kyrkbyn.
Därför kan den som vandrar i de täta skogarna runt Malexander plötsligt finna en stengrund eller ett körsbärsträd. Ruinerna kan lokaliseras med hjälp av hembygdsföreningens torpkarta.
På 1920-talet nåddes Malexander av en andra våg av infrasystem. Telefonen, radion, elektriciteten och nya fordon förändrade sockenbornas dagliga liv.
Föreläsningen blev varmt uppskattad, och även inbitna Malexanderkännare tyckte att Arne Kaijsers perspektiv gav dem en ny dimension. Professorn öste i sin tur beröm över hembygdsföreningens bok "Malexander - sockenbor berättar".
- Jag är otroligt imponerad, den innehåller ett fantastiskt material!
FOTNOT: Hembygdsföreningens bok är slut på förlaget men finns på biblioteket.