Det har varit mycket känslor och människor inblandade under resans gång. Inte bara under själv båtfärden som startade i Stockholm i måndags, utan också under alla de månader som hela projektet tarvat i planering och genomförande.
Stämningsfull blev hela finalen på båtprojektet där det nybyggda sommaskeppet "Ro för livet" kom till Malexander strax efter tio på söndagen. På Södra Sands slänt och på bryggan kunde åskådarna följa hur båten eskorterades i hamn av tre andra sommaskepp.
Cirka 400 personer har varit inblandade i den 375 000 meter långa rodden. Sista etappen hanterades av åtta personer som alla har en speciell koppling till hela projektet, vars syfte varit att samla in pengar till cancerforskning. Besättningen som såg till att "Ro för livet" kom i hamn bestod av Lage Holmbom, Rune Hektor, Sven-Erik Fredriksson, Linda Pettersson, Hanna Karlsson, Mats Karlsson, Bo Andersson och Kennet Gustavsson.
Båten kördes direkt upp till kyrkan, men fick stanna utanför. Och tur var väl det, kyrksalen och läktaren var fylld med folk som fick stå utmed väggarna för att få plats. I gudstjänsten, som pampigt inleddes med åror och kors i procession, anslog kyrkoherde Lars Cederlöw en lättsam ton - ämnet till trots.
Han kunde bland annat berätta om hur Boxholms kommunalråd Per-Arne Larsson lyckades sätta båten på grund i Öringe. Han betalade raskt 20 kronor ur egen ficka för att det blev några meter extra på rodden.
- Nu är det bara en sak jag ångrar, och det är att vi inte hade Per-Arne att styra hela vägen. Då hade vi dragit ihop en miljon, gissade Cederlöw och möttes av hjärtligt skratt.
Ödeshögs räddningstjänst rodde en sträcka i Svartån som till och med anses omöjlig att ens paddla. Symboliken i den handlingen var tydlig. Det går att utmana det till synes omöjliga.
Diakonen Heléne Cederlöw var mycket rörd över att Boxholms lilla båtprojekt blev så stort och skapade både engagemang och aktiviteter, framför allt lokalt men också utmed hela sträckan från Stockholm. Heléne, liksom många andra i kyrkan, vet vad en cancerdiagnos för med sig i ångest, rädsla och sorg.
- Att ro för livet är att ro för andra, vi har fått in pengar till cancerforskningen och tagit ansvar för varandra. Vi sitter i samma båt.
Bo Andersson lämnade över en modell av sommaskeppet "Ro för livet", en handling som förenade alla som jobbat så mycket med projektet och kämpat så hårt med sin tro på livet.
Det fanns på söndagen inga tillgängliga uppgifter om exakt hur mycket pengar "Ro för livet" samlat in till cancerforskningen, med det rör sig om minst 400 000 kronor, kanske närmare en halv miljon.
Vid gudstjänsten medverkade också Ekeby pastorats körer, Sångarbröderna, Boxholms musikkår och Da Capo. Finalen på båtprojketet vävdes in i nationaldagsfirandet som blev en heldagsövning med allt från högtidstal, utdelning av flaggor, silllunch, konsert med rockbandet "Limiteds" och fotboll.
Båten då? Den finns numera i hembygdsföreningens ägo och kommer att ha båtplats i Malexander. Den ska bland annat kunna användas i samband med bröllop och liknande.