Varje år omkommer mellan 10 och 15 personer på lantgårdarna. Hittills i år har tolv personer dött, varav två barn. Med kampanjer ska bondejobbet bli säkrare.Jord- och skogsbruk står för en femtedel av alla arbetsrelaterade dödsolyckor. På varje dödsolycka går det dessutom flera med svåra personskador.
Göran Andersson i Bökestad i Östergötland hör till de drabbade. Sensommaren 1998 miste han halva benet i skördetröskan.
- Det var stressen. Det hade regnat under hela skörden, djuren skulle in och dessutom höll vi på med ett bygge. Hade jag tagit det lugnare skulle det här aldrig ha hänt, berättar han för TT.
Höga siffrorAndersson, som kunnat fortsätta som bonde, försöker nu dela med sig av erfarenheten. Han är handledare i LRF:s kampanj Säkert Bondförnuft, med målet att halvera antalet olyckor till 2013. Hans budskap till kollegerna är att ta det lugnare och unna sig en paus då och då. Men Göran Andersson vet att det är lättare sagt än gjort.
- Före olyckan fanns det inte i min värld att något sådant här kunde drabba mig.
Enligt Arbetsmiljöverket inträffade 2007 inom skogsbruket 42 dödsolyckor per 100 000 sysselsatta, vilket kan jämföras med genomsnittet 1,7 för samtliga branscher. I jordbruket var siffran 13 per 100 000 sysselsatta. Branscherna ligger också högt när det gäller personskador, trots en betydande underrapportering.
- Forskarstudier pekar på att upp emot 90 procent av olyckorna inom lantbruket inte rapporteras, säger Anders Danielsson, kampanjansvarig på LRF.
Barn kommer i vägenHan pekar ut de vanligaste olyckssituationerna: Reparation och till- eller frånkoppling av maskiner, ensamarbete i skogen och hantering av stora djur. När barn dödas sker det vanligen genom att de kommer i vägen för tunga maskiner eller faller från traktorn och blir överkörda.
Tanken med kampanjen är att upptäcka och undanröja farorna innan olyckan är framme. Det sker bland annat genom gårdsbesök med rådgivning, där de svaga punkterna pekas ut.
- Som enskild bonde blir man hemmablind och tänker inte på riskerna. Det vet jag av egen erfarenhet, säger Jan Hultgren, ombudsman på LRF Skåne.