Hittills har fem olika lotteriarrangörer ansökt hos Lotteriinspektionen om att få börja med lottförsäljning via Internet eller mobiltelefon.
Andra, som Bingolotto, har förberett sig grundligt, men väntar med att skicka in sin ansökan för att detaljer om planerna inte ska läcka ut till konkurrenterna i förväg.
Finansdepartementet räknar med att förordningen som ska reglera lotterier via Internet och mobil ska börja gälla den 1 december. Men Lotteriinspektionen har redan börjat titta på ansökningarna, uppger Sveriges Radio Kalmar.
Tre av dem kommer från lotterier med anknytning till den socialdemokratiska rörelsen: A-lotterierna, Unga Örnar och IOGT-NTO. En ansökan kommer från Stiftelsen Hjärnfonden, som samlar in pengar till hjärnforskning. Den femte ansökan har redan blivit avslagen, eftersom den kom från en nybildad stiftelse och därmed inte uppfyllde villkoren.
Lagändringen innebär också att fler lottformer kommer att finnas tillgängliga på Internet.
Svenska spel, som är en av de tre aktörer som redan tidigare på prov fått sälja lotter på Internet, har till exempel bara kunnat sälja tio av sina 18 spel via nätet. Nu kan allt gå via Internet, utom kasino.
Men enligt Claes Tellman, informationschef på Svenska spel, räknar företaget ändå inte med någon explosionsartad utveckling av nätspelandet. Samma bedömning gör Peter Ericsson, vd för Novamedia, bolaget bakom Bingolotto. Det kommer att ta tid att etablera ett förtroende bland spelarna, tror han. Han jämför med det motstånd som många känner inför att utföra banktransaktioner via Internet.
-- Det handlar om subtila känslor. För många är det så att man v ill se det man spelar. Man vill hålla det i handen. Lotterier är inte värt något innan man har trovärdighet och det kommer att ta tid, säger Peter Ericsson till TT.