Karin Sjöström, psykiater vid Universitetssjukhuset Mas, har ingående intervjuat hundra gravida skånskor om ångest, oro och psykosocial situation. Sedan har hon studerat deras foster, bland annat med hjälp av ultraljud, och jämfört kvinnornas förlossningar.
Hon har kommit fram till att ångest och oro hos mamman ger mätbara effekter.
Det visade sig till exempel att kvinnans oro hade större betydelse för hur utdragen förlossningen blir än valet av bedövningsmetod. Oro för kroppsskada ger ett snabbare utdrivningsskede. Karin Sjöström drar slutsatsen att kvinnor med denna typ av oro har en större utsöndring av stresshormonet noradrenalin.
-- Noradrenalinet kan på slutet påverka speciellt de receptorer i livmodern som är kraftfullt utdrivande, säger hon.
I en annan delstudie har Karin Sjöström visat hur långvarig stress och oro hos mamman kan ge mätbara effekter i fostrets blodflöde.
Foster vars mammor kroniskt led av allvarlig ångest hade en avsevärt högre blodflödeshastighet i hjärnan än andra foster. Det skedde en omdirigering av blodet i dessa foster från andra kroppsdelar till hjärnan.
I en mellangrupp, där mammorna led av en mindre allvarlig kronisk ångest, var blodflödeshastigheten också högre än normalt, men inte lika hög.
Men efter förlossningen fanns ingen mätbar hälsomässig skillnad mellan dessa stresspåverkade barn och de andra barnen i studien.
Delstudien väckte stor uppmärksamhet då den presenterades i en vetenskaplig artikel 1997.
Karin Sjöström hoppas att avhandlingen ska tas på allvar och leda till förbättringar för gravida kvinnor.
De bör få mycket fler och mer detaljerade frågor om sin oro, stress och ångest redan på mödravårdscentralerna, tycker hon. Dessutom borde det vara lättare för stressade gravida kvinnor att bli sjukskrivna, anser hon.
Att barnet upplever stressreaktioner redan som foster måste inte påverka det psykiskt senare i livet, påpekar hon.
-- Att barnet känslomässigt skulle bära det med sig tror jag inte. Däremot kan kronisk stress minska mammans bindning till barnet, säger Karin Sjöström.