Förmodligen bidrar lite kryddat brännvin till klirret -- försäljningen fyrdubblas under midsommar.
-- Midsommarveckan är en absolut topp. Visserligen säljer vi totalt ännu mer inför julen men då är försäljningen utspridd över hela december, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg till TT.
Försäljningen av alla slags alkoholhaltiga drycker ökar kraftigt dagarna före midsommar. Och svenska folkets supande under den hedniska helgen passerar knappast obemärkt. Dansen runt midsommarstången är inte bara startskottet för trivsamt sommarfirande utan ofta också för fylleri, familjebråk, våldtäkter och slagsmål.
Mest ökar försäljningen av kryddat brännvin, enligt statistik för midsommaren 2001 som Systembolaget tagit fram för TT:s räkning. I fjol såldes 202 000 liter kryddat brännvin under midsommarveckan -- en ökning med 411 procent jämfört med en normalvecka. Den okryddade starkvaran ökade med 59 procent till 249 000 liter under samma period.
Siffrorna visar också att svenska folket köper nära fem och en halv miljoner liter öl och mer än tre miljoner liter vin inför midsommarhelgen. Ökningen är 84 respektive 33 procent jämfört med normalveckan.
Att planera sina alkoholinköp långt i förväg är uppenbarligen inget för den stressade svensken. Totalt trängdes 2 210 298 kunder under de fyra dagar som Systembolagets dörrar stod öppna under midsommarveckan i fjol. Störst rusning var det på torsdagen, dagen för midsommar. Då stod nästan var tionde svensk i kö till spritkassorna.
Men trots den tillfälliga försäljningstoppen så är trenden enligt Rydberg att svensken dricker allt mindre kryddat brännvin. Men statistiken kan halta -- långtifrån alla håller ju till godo med Systembolagets färdigkryddade drycker.
I pensionerade läraren Olle Christenssons trädgård i Laholm växer malört och av malörten blir det bäsk -- till midsommar, jul eller närhelst det vankas fest.
-- En bäsk ska smaka bäsk och det gör min. Systembolagets innehåller alldeles för många kryddor, i min bäsk finns bara malört, säger han till TT.
För länge sedan stoppade Olle Christensson några kvistar malört rakt ner i brännvinsflaskan. Det gör han inte längre. Smaken blir renare om man håller sig till knopparna och gör en essens med hjälp av ett kaffefilter och glödgat brännvin, säger han.
Sedan är det bara att lägga i en eller annan sockerbit och späda ut med mer brännvin till önskad smak. Den avancerade går ett steg längre och gnuggar sockerbitarna mot en apelsin.
-- Det blir förbaskat bra om jag får säga det själv. Den ska serveras kall -- kall som en isbjörnspitt som folk uttryckte saken förr.