DO överväger granska taxibolag

Diskriminineringsombudsmannen (DO) överväger nu en eventuell granskning av det taxibolag som säger sig anställa endast svenska chaufförer -- inte de med invandrarbakgrund. De två senaste åren har DO tagit alltfler egna initiativ till utredningar på arbetsplatser.

Malmö2003-11-19 06:19

När ägaren till ett skånskt taxibolag på måndagen deklarerade att han på kundernas begäran anställer endast svenska chaufförer reagerade medier, allmänhet, DO och Svenska taxiförbundet.

DO hade på tisdagen ännu inte tagit ställning till någon utredning.

Men alla arbetsgivare har lagstadgad skyldighet att planmässigt och aktivt arbeta för att förebygga etnisk diskriminering, så taxibolagets agerande kan vara ett lagbrott, förklarar DO:s Son-ya Aho.

-- Jag har inte tidigare hört någon arbetsgivare uttala sig så tydligt som i det här fallet om att invandrare inte anställs, det är ganska ovanligt att man uttryckligen säger så. Men vi har ännu inte hunnit diskutera det här inom DO, säger hon.

Tillsynsansvar

DO har tillsynsansvar och kan på eget initiativ granska en arbetsgivare eller driva samma ärende parallellt med en anmälan från en enskild person.

Aho säger att DO stött på liknande problem inom taxibranschen tidigare men att de handlat om att vilja sortera bort vissa kunder eller vägra körningar till vissa storstadsförorter.

Svenska taxiförbundet ser det skånska taxibolagets agerande som "barockt".

-- Det viktiga när folk rekryteras är deras kompetens. Vi betraktar alla våra taxichaufförer som svenskar. Deras hudfärg eller bakgrund är helt betydelselösa, säger Thomas Winskog, förbundsdirektör hos Svenska taxiförbundet med 5 000 anslutna företag, dock inte det aktuella skånska bolaget.

Oacceptabelt

Winskog säger att han möjligen kan förstå om en kvinnlig kund vill beställa en kvinnlig taxiförare. Men andra kundkrav om särskilda chaufförer betecknar han som oacceptabla.

-- Skulle landets samtliga beställningscentraler utesluta förare med invandrarbakgrund så skulle vi nog stå oss ganska slätt och inte kunna driva vår verksamhet, säger Winskog.

Anmälningar ökar

På tisdagen uppmanades också DO i ett brev från riksdagsledamoten Luciano Astudillo (s) från Malmö att inleda en granskning av fallet.

Antalet anmälningar till DO har enligt Sonya Aho nästan femdubblats sedan 1999. Det beror dock inte på ökad diskriminering i samhället, tror myndigheten, utan på människors ökade medvetenhet och kunskaper.

Även DO har medvetet blivit aktivare med 141 egna granskningar förra året och 139 hittills i år, mot bara 29 år 2001.

Enligt Sonya Aho utmärker sig ingen enskilt område, det går inte att säga att det förekommer mer diskriminering inom någon särskild bransch jämfört med andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!