Det finns stora möjligheter att minska elanvändningen inom industrin. Genom att göra ordentliga analyser av hur elen används och med investeringar kan förbrukningen minska med 9,6 terawattimmar per år.
Det tror Delegationen för energiförsörjning i Sydsverige (DESS) som gjort energianalyser i över 200 företag. En sådan besparing motsvarar den kraft som, enligt regeringens planer, vindkraften ska ge 2015.
DESS ger nu ut en broschyr till 10 000 företag i alla branscher där man samlat erfarenheterna av sitt arbete.
Besparingen är en bedömning vi gör. Det är väsentligt att användarsidan kommer in i debatten, säger Anders Nylander, sekreterare i DESS.
Han tycker att industrin kan se över sin användning av el. Det finns möjligheter att spara och det behöver inte alla gånger handla om stora investeringar.
Det är väsentligt att användarsidan kommer in i debatten. Industrin har från 1996 fått billigare elkraft medan hushållens priser har ökat, säger Anders Nylander.
DESS var en statlig myndighet som genom ett riksdagsbeslut fick sitt uppdrag 1997. Delegationen förfogade över 400 miljoner kronor för att öka användningen av förnybara energislag då Barsebäck 1 avvecklades.
Verksamheten avvecklades vid årsskiftet och delegationen lämnar nu sin slutrapport till regeringen.
I den broschyr som distribueras till företagen finns exempel från tillverkningsindustrin, servicenäring och offentlig verksamhet i Sverige.
Där har det skett lyckosamma satsningar för att minska elberoendet och användningen av olja.
Gjuteriföretaget Componenta i Alvesta samarbetar nu med det kommunala energibolaget för att kunna leverera överskottsvärme till fjärrvärmenätet.
Liljeholmens stearinfabrik i Oskarshamn minskade elnotan genom att stänga av onödig tomgång under helger.
Broschyren är avsedd att fungera som en källa till inspiration för energiansvariga på olika nivåer i företag, kommuner och andra organisationer, säger Anders Nylander.