Kockums skriver licensavtal med NGSS

Malmö2003-06-27 11:15

Kockums och dess tyska moderbolag HDW har ett licensavtal klart med den amerikanska försvarsindustrikoncernen Northrop Grumman Ship Systems (NGSS).

Två amerikanska jättebeställningar hägrar.

Den amerikanska kustbevakningen vill köpa minst 30 fartyg i så kallad smygteknik, alltså fartyg som inte kan upptäckas med hjälp av radar. Det amerikanska försvaret ska också satsa på nya stridsfartyg och även där är NGSS i samarbete med HDW och Kockums med och konkurrerar om en order.

Det licensavtal som presenterades på fredagen reglerar vilken ersättning som ska utgå till Kockums och HDW om NGSS lyckas kamma hem någon order. Avtalet gäller inte förrän det undertecknats av regeringen.

Vid en eventuell order kommer huvuddelen av produktionen att ske i USA. Men viss produktion kan också förläggas till Kockums i Karlskrona, uppger informationschef Kjell Göthe för TT.

I Karlskrona sjösattes på fredagen den andra korvetten i Visbyserien i närvaro av försvarsminister Leni Björklund.

Det är tekniken som utvecklats för Visbyserien som intresserar i USA. Med Visbykorvetterna är Kockums först i världen med att bygga stora smygfartyg i extremt starkt och samtidigt lätt kompositmaterial.

För närvarande är sex företagskonstellationer med i tävlingen om de amerikanska jättekontrakten. I slutet av sommaren kommer tre av dem att sållas bort. När ytterligare en är bortsållad kommer de återstående två huvudkonkurrenterna att få bygga prototyper.

Om Kockums och NGSS är kvar i den omgången kommer man att satsa på en vidareutveckling av Visbykorvetten. Ett antal tekniker och konstruktörer från Kockums arbetar redan i dag med projektet.

Man tar Visbykonceptet som grund och vidareutvecklar det de närmaste två åren. Det betyder förhoppningsvis att vi kan fortsätta att ligga i framkant eftersom vårt folk är med och gör det jobbet, säger Kjell Göthe.

Serieproduktion av de amerikanska fartygen är tänkt att inledas år 2007.

Den svenska marinen har beställt sammanlagt fem korvetter av Visbymodell och har option på ytterligare en likadan korvett, till en sammanlagd kostnad av cirka nio miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!