Långa förseningar vid byte av elleverantörer. Underbemannade kundtjänster och skyhöga efterdebiteringar.
Konsumentverkets har många invändningar mot den konkurrensutsatta elmarknaden i en kritisk rapport till regeringen.
Det verkar som om elleverantörerna inte insett vad det innebär att verka på en konkurrensutsatt marknad. Kanske har de fokuserat för mycket på priset och inte på att ta hand om kunderna, säger Sylvia Lindell, jurist på Konsumentverket till TT.
Den konkurrensutsatta elmarknaden föddes 1996. Då fick Sverige, Norge och Finland en gemensam marknad där priserna sätts på elbörsen Nordpool. Tre år senare blev marknaden mer tillgänglig för småkunder när tvånget på särskild timmätare avskaffades.
Men trots att elbolagen haft flera år på sig att fila på sin service finns fortfarande flera anmärkningsvärda brister, enligt Konsumentverket. Krångliga och svårtydda räkningar är något som många stöter på.
Ett annat gissel för konsumenterna är preliminärdebiteringen. Systemet med uppskattad förbrukning kan ibland leda till att en del får chockhöga räkningar i efterhand. Samtidigt tycks få bolag ha en välbemannad och kompetent kundtjänst som kan hjälpa folk tillrätta, enligt rapporten.
Många vanliga konsumenter har inte tecknat några speciella avtal och har därför fått betala de högre tillsvidarepriserna. Konsumentverket vill att elbolagen blir bättre på att informera om de olika avtal som finns så att småkunderna lättare kan förstå hur de kan spara pengar.
Enligt en undersökning som gjordes i höstas hade 43 procent av alla småkunder varit aktiva på något sätt. Ungefär hälften hade bytt elleverantör medan den andra halvan tecknat en annan typ av avtal med sitt gamla bolag.
På fredagen kunde bland andra Sydkraft konstatera att elläget inför helgerna är under kontroll med hjälp av reservkraftverk och import.