Oro inför utsläppsrättskrav på torv

Malmö2004-07-26 14:10

Torvbranschen är orolig för vad som ska hända när energitorven från årsskiftet kommer att ingå i systemet med utsläppsrätter inom EU. Branschen ger 600 personer direkt sysselsättning och lika många indirekt. Jobb som nu är hotade. Omsättningen ligger på mellan en halv och en miljard kronor.

Svenska torvproducentföreningens vd Magnus Brandel befarar att systemet med utsläppsrätter riskerar att fasa ut energitorvindustrin från energimarknaden.

Enligt en utredning som företaget ÅF-Energi & miljö gjort kommer användningen av torv i kraftvärmeverk att minska kraftigt. Konkurrensen från importerad torv, främst från Baltikum och Vitryssland kommer ytterligare att minska marknaden för den svenska energitorvindustrin.

Några större värmekraftverk har planerat att ersätta kol med torv, men det blir inte av, tror utredarna.

Att torven förs in i systemet med utsläppsrätter innebär att det blir svårare att nå det energipolitiska målet att öka användningen av biobränslen. Dessutom kan det leda till att många människor förlorar jobben i sysselsättningssvaga områden, säger Magnus Brandel.

Han hoppas nu på de uttalanden som finns från socialdemokraterna i näringsutskottet om att gå till Bryssel och be om en omklassificering av torven om branschen skulle äventyras av utsläppshandeln.

I dag är lönsamheten i branschen, enligt Magnus Brandel, god. Energitorven står sig bra i konkurrensen med trädbränsle. Torven är ett "litet" bränsle och ett komplement till trädbränsle, som brinner bättre med torvinblandning.

När vi går till statsmakterna står vi inte med mössan i hand och vill ha bidrag. Vi kräver inget extra, bara att bli behandlade på samma sätt som trädbränsle och annan bioenergi, säger Magnus Brandel.

Den osäkerhet som råder i branschen har också lagt en hämsko på investeringarna.

Trots Sveriges relativt lilla yta har vi jordens sjätte största torvmarksareal i landet. En fjärdedel av landets yta är presumtiv torvtäkt.

Men bara mindre än en promille av det används för torvbrytning. Varje år bryts det 2,5-3 miljoner kubikmeter energitorv och cirka 1,5 miljoner kubikmeter växttorv, sådant man köper i trädgårdsaffärer och planterar i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!