Prisfall för pälsdjursfarmare

Svenska minkuppfödare fick ny glöd med ny borgerlig regering. Nu sviker i stället skinnköparna. Pälsdjursuppfödarna har noterat prisfallet, men vill vänta med att dra slutsatser tills fler av årets auktioner har hållits.

Malmö2007-02-16 00:00

Svenska minkuppfödare fick ny glöd med ny borgerlig regering. Nu sviker i stället skinnköparna. Priserna har rasat tjugo procent på ett år.

Svensk pälsnäring såg optimistiskt på framtiden igen sedan riksdagens nya borgerliga majoritet i december röstade nej till socialdemokraternas gamla förslag om att ändra i djurskyddslagen och skärpa reglerna för minkuppfödningen.

Men 2007 började med ett prisfall.

Vid årets första pälsskinnsauktion, som hölls i Köpenhamn den första februariveckan, slutade priserna tjugo procent under 2006 års nivå. Dessutom såldes bara runt hälften av skinnen. För ett år sedan sålde allting slut.

Pälsdjursuppfödarna har noterat prisfallet, men vill vänta med att dra slutsatser tills fler av årets auktioner har hållits.

Det ser ut som om årets priser lägger sig på 2005 års nivå och det är ett helt okej prisläge. Förra året var priserna rekordhöga och det var inte rimligt att tänka sig att de vare sig skulle ligga kvar eller öka, säger Jörgen Martinsson, vd i Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund (SPR).

Förra året betalades ett pälsskinn med i snitt 425 kronor, mot 285 kronor 2005.

Den enskilde uppfödaren hade självklart tjänat mer om priserna varit högre, säger Martinsson, men jämför branschen med en börs för aktier, olja eller el där priserna går upp och ned.

Den ovanligt milda vintern gör också att många plagg finns på lager. Branschen är beroende av väderleken, säger han.

Skinnen finns i mängder av kvaliteter och färger. Vilka som betalar sig bäst styrs av modet och vad världens modehus vill ha, säger Martinsson.

De senaste säsongerna har vitmink varit väldigt populärt, säger han.

Det svenska motståndet mot att köpa päls och mot att hålla farmade pälsdjur ger däremot inga större avtryck i pris och efterfrågan. Hela 99,9 procent av de svenskproducerade minkskinnen exporteras, främst till Kina och Ryssland.

Sedan 2001, när Sverige tog det politiska beslutet att avveckla sin minknäring, har världsproduktionen ökat med 40 procent. Här har den stått stilla, säger Jörgen Martinsson.

SPR:s ordförande Gösta Larsson säger till Blekinge Läns Tidning att 2005 års prisnivå är vad näringen kallar "överlevnadspris".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!