Asylsökande ska så snabbt som möjligt komma ut på den svenska arbetsmarknaden och dra nytta av den yrkesutbildning de har med sig från sitt hemland. Det är målet för ett nytt projekt i Malmö inom ramen för vad som kallas Malmömodellen.
Modellen utgår från Sammanhållen introduktion (SAM), som sedan våren 2000 är ett program för att ta till vara invandrares yrkeserfarenhet samtidigt som de får sin introduktion i det svenska samhället.
I programmet varvas studier och språkträning med yrkesvägledning och praktik på arbetsplatser. Projektet drivs i samarbete mellan Malmö stad, arbetsförmedlingen Refugen och utbildningsföretaget Lernia och har hittills omfattat invandrare med uppehållstillstånd.
Av de 83 personer som hittills deltagit i projektet har 30 fått anställning och 50 går i vidareutbildning.
De goda resultaten gör att verksamheten nu utvidgas till att också omfatta asylsökande.
Kunskap är en färskvara. Om man får gå och vänta länge så tappar man mycket av sitt kunnande, säger Catharina Ericson, projektledare för SAM-verksamheten i Malmö.
Den nya inriktningen ligger inom ramen för den överenskommelse som slöts 2001 mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Migrationsverket, Skolverket och Svenska Kommunförbundet om att asylsökande ska kunna inleda sin introduktionsutbildning redan under väntetiden.
I Malmö siktar man i första hand in sig på asylsökande med yrkeskunskap inom områdena vård, verkstad, industri, elektronik och byggnad. Enligt arbetsförmedlingen är det branscher med stark efterfrågan på yrkeskompetens.
Det finns många invandrare med sådan yrkesbakgrund som vi vill ta vara på så snabbt som möjligt så att de kan komma ut och bli självförsörjande, säger Catharina Ericson.
Hon tillägger att intresset från arbetsgivarna är stort och växande.
I Malmömodellen ingår också ett särskilt program för akademiker i samarbete med Malmö högskola. Dessutom finns ett system för värdering av invandrarnas yrkeskunskaper så att de kan få ett papper som visar vad de kan.