De häftiga regnovädren i Skåne i somras har resulterat i att försäkringsbolagen nu riktar mångmiljonkrav mot de utsatta kommunerna. Enbart Länsförsäkringar och If har återkrav på över 40 miljoner kronor.
När regnet öste ned i somras överfylldes många dagvattenbrunnar och källare svämmade över. Försäkringsbolagen tvingades punga ut med tiotals miljoner till framför allt drabbade villaägare.
Länsförsäkringar Skåne har hittills i år kunnat räkna till cirka 1 300 anmälningar om översvämningar, Folksam till närmare 800, Trygg-Hansa till 700 och If till 600. Tillsammans har de betalat ut cirka 110 miljoner kronor för översvämningsskador.
Men bolagen anser att det är kommunerna som bör betala då dagvattenledningar och brunnar är underdimensionerade. Snart kommer bolagen med sina krav.
Av de 44 miljoner vi har betalat ut kommer vi att kräva tillbaka cirka 20 miljoner, säger Hans Frank, skadechef på Länsförsäkringar i Skåne.
Alla kommuner i västra Skåne berörs.
Folksam har lika stora krav, Trygg-Hansa och If dock betydligt lägre.
Trots många skador har vi inte betalat ut mer än åtta miljoner kronor i Skåne, säger Trygg-Hansas informationschef Malou Sjörin. Hon tror att någon eller ett par kommuner kommer att få en räkning.
Enligt Frank har antalet skadeanmälningar ökat stadigt de senaste tio åren även om det varierar stort från år till år.
Skador kommer vi inte ifrån. Men kommunerna måste ta ett större ansvar för att dagvattenledningarna fungerar och att vatten inte kan tränga upp i husen. När det byggs och asfalteras måste man studera hur vattnet beter sig vid extrema väderlekssituationer.
Hans Frank tror att vi skulle ha en hel del att lära av det låglänta Nederländerna när det gäller byggteknik.
Där bygger man ofta ett garage som bottenvåning och bostaden ovanpå.
Nya råd och regler kommer också snart. På måndag nästa vecka presenterar klimat- och sårbarhetsutredaren Bengt Holgersson sina slutsatser om hur vi bör möta klimatförändringarna.
Det är något vi ser fram emot. Kommunerna behöver klara förutsättningar för sin planering, säger Anna Svensson, handläggare i trygghets- och säkerhetsfrågor hos Sveriges Kommuner och Landsting.