Om tobaksodlarna liksom andra EU-bönder skulle få behålla sina stöd utan att behöva producera, kunde tobaksfälten snart stå tomma. Redan nu subventioneras den olönsamma tobaksodlingen till nästan 80 procent.
Omkring 135 000 tobaksodlare i EU får tio miljarder kronor i stöd för en skörd som år 2000 såldes vidare till bland annat Ryssland, Irak, Israel och Ukraina för bara knappt tre miljarder.
Med det hålls EU:s tobaksodling under armarna till 78 procent, har svenska Folkhälsoinstitutet (FHI) räknat ut.
Det är oförsvarligt att låta skattebetalarna lägga ut tio miljarder för en tobaksskörd som bara ger knappt tre miljarder tillbaka. Det skulle bli mycket billigare att ge odlarna direkta inkomststöd utan krav på odling, och dessutom vara ett hälsopolitiskt ställningstagande från unionen helt enligt Amsterdamfördraget, anser FHI i sin rapport Folkhälsoaspekter på EU:s jordbrukspolitik.
Drogs stöden in helt kunde EU alltså spara sju miljarder kronor om året. Det kanske inte låter så mycket med tanke på att EU:s hela jordbruksbudget kostar skattebetalarna 400 miljarder om året och slukar hälften av unionens totala budget.
Men vinsten skulle också vara att få bort en odling som EU-kommissionen och många länder, däribland Sverige, inte vill ha.
Ett sätt att bli av med tobaken är att betala ut stöd utan krav på odling. Det är samma så kallade frikoppling som föreslås för kött-, mjölk- och spannmålsbönder. Men när ministrarna håller råd i Bryssel om en vecka finns tobaken inte med i den diskussionen.
Blir stöden kvar på dagens nivå kommer de att fördubblas med de nya medlemsländerna. Cypern, Ungern, Polen och Slovakien har fått 52 000 ton i tobakskvot i EU-kommissionens förslag. Bulgarien och Rumänien, som väntas träda in 2007, har tillsammans med ansökarlandet Turkiet en lika stor tobaksproduktion som EU.
Trots odlarstöden är EU i dag världens största tobaksimportör med 540 000 ton om året.