Den allmänna konjunkturavmattningen har inte slagit lika hårt mot Öresundsregionen som mot exempelvis Mälardalsområdet. Effekten av Öresundsbron och att företagen varit mindre sårbara är ett par av anledningarna, enligt en rapport från Öresundsinstitutet.
Under nästan hela nittiotalet expanderade Stockholm kraftigt. Den snabba utvecklingen lade också grunden till dagens kris, enligt Öresundsinstitutets rapport. På senare tid har IT- och telekombranschen skurit ner kraftigt, bara Ericsson har sagt upp 5 000 anställda.
Samtidigt brottas vår svenska huvudstad med bostadsbrist och stora trängselproblem i trafiken. Antalet personer som har jobb är i år 1,4 procent färre i Mälardalen jämfört med i fjol. I Skåne ökade däremot antalet sysselsatta med 0,4 procent under årets tre första kvartal.
Öresundsinstitutets slutsats är att varken Skåne eller Själland drabbats lika hårt av de punkterade bubblorna inom IT och finanssektorn som exempelvis Stockholm.
Skåne är också det län, följt av Västra Götalandsregionen, som flest väljer att flytta till från övriga landet. Allt fler danskar väljer att bo i Skåne. I år väntas runt 1 300 flytta dit vilket är tre gånger så många som 1999.
En annan effekt av Öresundsbron är att arbetskraftspendlingen börjat ta fart. Under det andra kvartalet i år hade 930 bilister månadskort på bron jämför med 230 under samma kvartal 2001. Samtidigt ökade antalet tågresenärer med månadskort med 60 procent under perioden.
Men trots de ökande trafiksiffrorna tycker många fortfarande att det är för dyrt att pendla.
Öresundsinstitutets ordförande Ole Kjerrulf-Jensen, som också är vd på Ferring Pharmaceuticals, vill att politikerna tänker om när det gäller prissättningen.
Det borde inte kosta mer att resa mellan Malmö och Köpenhamn än motsvarande sträcka inom Danmark, sade han när rapporten presenterades på företagets nybyggda huvudkontor i danska Örestad.
Öresundsbron har inneburit att det blivit mycket lättare för företaget att få tag på kvalificerad arbetskraft. Ungefär en tredjedel av de anställda på kontoret är svenskar.
Jag hoppas också att politikerna tar sitt ansvar och gör det lättare för folk att bo i ena landet och arbeta det andra, säger Ole Kjerrulf-Jensen.