När andra barn får frågan "Vad jobbar din pappa med"? kan de svara: Han är busschaufför, han är sjuksköterska eller han är lärare.
-- Fast mina barn har haft svårt att förklara vad det är jag gör, säger Roland Thörnquist. Jag har sagt till dem "säg att jag är snickare".
Och det är sant. Men han är också uppfinnare, konstnär, murare, byggmästare...
--Jag bygger utställningar och modeller. Allt möjligt, stort som smått.
Syftet med de olika uppdragen är att förklara och beskriva. Roland Thörnquists jobb är ofta att vara länken mellan tekniken och vanligt folk.
-- Att förenkla knepiga tekniska mojänger så att folk förstår, säger han.
I hans ateljé i den gamla, nedlagda ICA-affären i Malmslätt står en stor modell som just hittat tillbaka till sin upphovsman efter flera år på tekniska museet i Stockholm. Den visar hur ett vattenkraftverk fungerar. Gröna kullar, en bro över vattnet och så hela kraftstationen med alla tunnlar, i genomskärning. På bron går några människor. Träden har barr.
-- Skulle jag göra helt efter ritningen blir det tråkigt, förklarar Roland Thörnquist de många detaljerna som inte alls har med vattenkraft att göra. Jag lägger känsla i det så att folk vill titta.
Han bygger allt från rymdraketer till smycken. Men helst gör han na- turum.
-- Ett av de större jobb jag håller på med nu är Stora Lunds naturum vid Vättern. Det är väldigt speciellt. Vi bygger en stor grotta på 140 kvadratmeter med akvarier och information om Vättern, allt gjutet i cement.
En traditionell biljettkassa vid ingången tycker Roland Thörnquist vore otänkbart. Istället ska en fisk ta hand om slantarna.
-- Vi bestämde att göra en lax som man stoppar pengar i munnen på. Varje gång ett mynt ramlar ned ska fisken tacka.
På ett bord i verkstaden ligger en två decimeter lång glascylinder målad som en blå polkagris. Den visar sig vara lösningen på problemet med solljus i djupen.
-- När vi skulle ordna rätt ljus till rekordlaxen i Stora Lund fick vi problem. Hur skapar man undervattensljus? Till slut kom vi på att med den här cylindern roterande framför en lampa får man precis det solglittret.
Soligt är det också utomhus när vi bestämmer oss för att gå ned och titta på ett annat av Roland Thörnquists stora projekt, Kärna mosses naturum. Utanpå ser det inte mycket ut för världen, men inne i den bruna längan nere vid mossen håller en glaciär på att ta form. Iklädd fläckigt blåställ jobbar Krister Alsén med att ordna spänger över utställningens orkidémosse och genom dess storskog. Förr var han vd för busstrafiken i Vetlanda.
-- Men nu när jag är gammal och grå ska jag ha roligt, säger han och fortsätter fixa med plankorna.
Granskogen är redan inställd i lokalen. Men inte ett barr på golvet.
-- Vi späder ut vanligt trälim och penslar på barren. Då sitter de fast, avslöjar Krister Alsén.
Limmade barr, roterande polkagrisar, talande fiskar - allt hinner Roland Thörnquist inte ordna själv.
-- Konsten är att hitta folk som gör allt möjligt och som kan rycka in, säger han.
Just nu har han också hjälp av konstnären Lars Löfman och möbelsnickaren Lars Johansson. Och de behövs.
-- Jag har fyra stora jobb som ska vara klara till sommaren, säger Roland Thörnquist.
Han berättar att en av beställningarna till Birgittajubileet kom in lite sent.
-- Vi var egentligen redan fullbokade med jobb. Då föreslog jag på skoj att de skulle kontakta Vatikanen och be dem skjuta upp jubiléet.
Men Vatikanen ändrar inte på något så Roland Thörnquist måste vara färdig i tid. Han hoppas att inte kungen och Silvia kommer på invigningen.
-- Folk blir alltid så stirriga när kungligheter kommer.
Själv kan han också bli stirrig när han inser att han har alldeles för mycket att göra.
-- Men jag kan inte säga nej, avslöjar han. Jobbet är för roligt. Ett av hans glädjeämne är alla fina kundkontakter. Till exempel de trevliga människorna i hembygdsföreningen som står bakom Sommens naturum.
På frågan om det inte finns uppdrag han avböjer av moraliska skäl, eller för att de strider mot någon övertygelse han har, dröjer han en stund med svaret, men berättar sedan
-- I ett jobb åt Forsmark gjorde jag en modell över hur en kärnklyvning går till. Det ångrar jag inte. Jag tycker det är bättre att jag bygger en utställning som förklarar hur en omdiskuterad företeelse faktiskt fungerar, så att folk vet vad de har åsikter om.
Roland Thörnquist har jobbat med modeller och utställningar i över 20 år. Hans alster finns spridda i Norge och Finland men framför allt i Sverige. I Linköping är han bland annat mannen bakom Hälsoäventyret på Fenomenmagasinet i gamla Linköping.