-- Mötet verkar ha lett till att många börjat diskutera på familjenivå, hemma vid köksborden. Alla som hört av sig till mig har tyckt att det var positivt med mötet och kommit med flera förslag, säger Hans-Erik Lundqvist som arbetar med trygghetsfrågor vid Linköpingspolisen.
Malmslätts lokala trygghetsråd, där Hans-Erik Lundqvist sitter med, bjöd in till mötet med lappar i samtliga brevlådor.
Polisen, skolan, fritidsgården, kyrkan, geografiska utskottet, idrottsföreningen, brottsförebyggande rådet och föreningar medverkade.
En liten klick unga har stått för brottsligheten och buset i Malmslätt. Nu är de inte anonyma längre, nu kan vuxna - och även andra ungdomar - säga åt dem att sluta bete sig dåligt.
Att vara identifierad behöver inte vara negativt, snarare tvärtom, menar Hans-Erik Lundqvist. De flesta ungdomar vill bli sedda och det är när de upplever att ingen ser dem, bryr sig om dem eller lyssnar på dem som de bråkar och begår brott för att på så sätt uppmärksammas.
Ett allmänt mått på hur unga mår och trivs i sitt närområde är skadegörelse och klotter. Mår man dåligt och trivs illa sabbar man oftare i sin närmiljö. Antalet anmälda sådana brott i Malmslätt har ökat i år jämfört med förra året. Ett tecken på att något är på väg att bli fel.
Men den goda uppslutningen på invånarmötet visade att vuxenvärlden bryr sig om och engagerar sig. Mötet var ett viktigt avstamp för framtiden, anser Hans-Erik Lundqvist.
Nu ska även vuxna lyssna på ungdomarna, menar han.
-- Vuxna sitter i samrådsgrupper, funderar över vad man ska hitta på för ungdomar och så ordnar man disko. Vem har sagt att alla unga tycker det är bra med disko? De unga måste också komma till tals.
Efter mötet har folk hört av sig med förslag på förhållandevis billiga åtgärder som är snabba att genomföra. Klippning av buskage, installation av fler gatlyktor och en legal plats för mopedåkning är några.