I augusti 1994 gjorde personal från miljökontoret i Linköping ett tillsynsbesök på företaget. Grusplanen utanför verkstaden var helt täckt av olja som kom från bilar som fått droppa av efter rostskyddsbehandling. Enligt miljökontoret hade motorsågsolja använts för behandlingen.
Miljökontoret uppmanade företagets två ägare att ta bort de oljeskadade grusmassorna.
Drygt sex år senare, i oktober år 2000 - i samband med en tillsynskampanj på fordonsverkstäder - gjorde miljökontoret ett nytt tillsynsbesök. Grusplanen var även vid detta besök oljig, men enligt miljökontoret hade företaget försökt att täcka över föroreningarna med nytt grus.
Efter det andra tillsynsbesöket beslutade miljökontoret att anmäla det inträffade till miljöåklagaren Christer Pettersson. Misstanken gällde brott mot miljöbalken. I anmälan påpekade miljökontoret att det under företagets område finns en grundvattenreservoar - men att området trots det inte klassas som ett vattenskyddsområde.
Åklagaren beslutade genast att inleda en förundersökning och gav direktiv om att ärendet skulle behandlas med förtur.
På uppdrag av polisen genomförde experter på Statens geotekniska institut en miljöteknisk undersökning på platsen. Undersökningen visade att det fanns föroreningar inte bara vid markytan utan också nästan två meter under marken. I alla de jordprover som togs hittades föroreningar av mineralolja.
Slutsatsen var att det inte gick att utesluta skador på grundvattnet om verksamheten fick fortsätta. Föroreningen var dock inte så omfattande att en sanering på platsen var nödvändig.
I går väckte Christer Pettersson åtal mot de två företagarna för miljöbrott, alternativt vållande till miljöstörning från början av 1998 till den 28 november år 2000. Enligt åklagaren har de två männen rostskyddsbehandlat 525 bilar och använt 5 250 liter olja under perioden. Själva rostskyddsbehandlingen skedde inomhus, men sedan lät männen bilarna stå ett dygn på gårdsplanen under bar himmel.
- Det här är verkligen inget bagatellartat brott. Men problemet för mig är att det är svårt att bevisa hur mycket av oljan som har förorenat marken. Om bara en procent av de 5 250 liter olja som använts har hamnat på marken är det tillräckligt för att det ska bedömas som ett brott, säger Christer Pettersson.
I förhör har de bägge åtalade nekat till brott. De anser att den förorening som har förekommit på platsen ska betraktas som ringa. När företagarna fick reda på föroreningsrisken valde de att byta ut motorsågsoljan mot en annan olja och dessutom uppförde de två uppställningsplatser under tak.
Om männen döms riskerar de böter eller fängelse i högst två år.