Skolan förbjöd maktlek

Maktlekar förekommer på alla skolor, men ofta uppfattar inte de vuxna vad som sker. När maktleken "reaction" förbjöds på Skäggetorpsskolan kände sig många elever lättade.

Foto: Fotograf saknas!

MÄNSKLIGT2011-11-21 09:58

I början på hösten fick personalen på Skäggetorpsskolan ta hand om flera elever som var ledsna efter att ha "bestraffats" av kamrater med ett hårt slag på överarmen. Det visade sig handla om en av de vanligaste maktlekarna, en lek som kallas "reaction".

Skolan beslöt snart att förbjuda leken. Det var ett beslut som Blend Ali i 8d, och många med honom, tyckte var bra.

- Det var en barnslig, jobbig lek som de flesta tycker det är skönt att slippa, säger Blend.

Hur hårt man vill

Reaction är en maktlek där en elev utmanar en kompis genom att sätta en knytnäve framför hans ansikte. Där­efter slår utmanaren en serie låtsas­slag nära ansiktet, och om kompisen blinkar eller rycker till har han förlorat. Skyddsreflexen gör att de flesta förlorar, och bestraffningen är ett knytnävsslag på överarmen.

- Man får slå hur hårt man vill. Många får blåmärken, berättar Ali Etawi som också går i 8d.

I första avsnittet i artikelserien berättade vi om att maktlekar förekommer i alla åldrar i grundskolan, och att de ofta trappas upp så att de blir kränkande eller smärtsamma.

Dold maktutövning

I maktleken finns alltid ett offer och en förövare, och offret tilldelas ett straff. Hos killar är straffen ofta någon form av fysiskt våld, medan kränkningar är vanligare när tjejerna leker.

Bakom många av lekarna döljer sig en form av mobbning där den som är starkare kan utöva makt över den som är svagare. Men barnen ser inte maktutövningen bakom leken. Maktleken uppfattas som rättvis eftersom det finns tydliga regler. Det gör att barnen sällan vänder sig till vuxna och klagar.

På Almaeuropa, den ideella organisation som arbetar mot maktlekar, ser man att vuxna ofta inte reagerar på lekarna, eftersom de felaktigt tror att alla är med på det frivilligt. Det som egentligen sker är att den utmanade eleven ställs inför ett svårt val: Backa ur och bli utfryst, eller delta och riskera att bli straffad.

Nya lekar tillkommer

På många skolor ser man inte att barnen håller på med maktlekar, man har helt enkelt inte de glasögonen på sig. Och det är svårt eftersom barnen skapar nya maktlekar hela tiden.

Men på Skäggetorpsskolan reagerade man snabbt.

- På den här skolan har vi elever som talar 35 olika språk. Det skapar en grogrund för missförstånd och konflikter, och därför måste vi i personalen vara på tå hela tiden, säger Fredrik Einvall.

- När vi pratade med dem som varit inblandade i reaction så försvarade de sig med att "det bara var på skoj". Men vi bestämde oss snart för att helt förbjuda leken, fortsätter han.

Pengar eller box

Men att helt utrota maktlekar är förmodligen omöjligt. Vi frågar Ali Etawi om det finns andra lekar på skolan som bygger på att förloraren ska få någon form av straff.

- Ja, det finns många. Några spelar poker och den som förlorar får en box på överarmen.

- Andra spelar pingis och den som förlorar får välja mellan att betala pengar eller få en box, säger Ali Etawi.

Hur mycket pengar rör det sig om?

- 10-20 kronor, ungefär.

Tycker du att det vore bra att förbjuda de lekarna också?

- Ja, jag tror att många vill att man sätter stopp för dem säger Ali Etawi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om