20 har sagts upp i bageri

Småbrödsproducenten Switsbakes anläggning i Mantorp läggs ner och verksamheten flyttas till andra orter. Ett 20 tal anställda har sagts upp.

Switsbake i Mantorp. De anställdas uppsägningstid går ut i augusti.

Switsbake i Mantorp. De anställdas uppsägningstid går ut i augusti.

Foto:

Mantorp2017-04-05 16:20

Switsbake i Malmköping ingår i en dansk koncern tillsammans med Smålandsmunken i Ryd och Almondy i Göteborg.

Switsbake har sålt anläggningen i Mantorp till Almondy, och de väljer att flytta produktionen av bland annat muffins, munkar och småkakor till andra orter.

– Det har i flera år varit dålig lönsamhet. Det handlar om att optimera produktionen vid de olika enheterna, säger Switsbakes vd Jonas Åberg.

Han menar att det kan finnas möjlighet att erbjuda några anställning i de andra anläggningarna.

Information till de anställda om planerna gavs i februari, och förhandlingarna mellan företaget och fackförbundet Livs är avklarade. De 20-talet anställda är uppsagda till den sista augusti.

– Branschen har haft ett stålbad de senaste åren men jag tycker att marknaden hämtat sig lite, säger Ken Clignéz, ombudsman på Livs som bistått den lokala fackklubben vid förhandlingarna.

Ken Clignéz menar att trenden med egna bagerier i livsmedelsbutiker, samt så kallad bake off, att butikerna färdigbakar frysta bakverk, har gjort det besvärligt för bagerierna i Sverige. Mycket av produkterna tillverkas utomlands och fraktas frysta till svenska butiker.

– Men det här startade för omkring tio år sedan, och bagerierna har försökt ställa om och anpassa sig och produktutveckla, säger han.

Ytterligare en faktor är EMV, egna märkesväror, som butikskedjorna har för att pressa priser.

Man har även inlett ett omställningsprogram ihop med Resurstorget för att hitta andra jobb till de uppsagda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!