I tisdags beslutade chefsåklagare Pär Andersson att anhålla två män som skäligen misstänkta för dubbelmordet utanför Mantorp. Enligt våra källor rör det sig om två män, 34 och 38 år gamla. Klockan 13.15 på fredagen beslutade dock Pär Andersson att försätta de två personerna på fri fot. Efter att männen förhörts och kontroller gjorts stod det klart att misstankarna inte kunde stärkas.
– Det var uppgifter från underrättelseinformation, förhör, men också analyser av teknisk utrustning och transaktioner som sammantaget gjorde att de här två bedömdes som skäligen misstänkta för det här brottet. De är inte avförda från utredningen. I den här utredningen vänder vi på varenda sten. Nu har de varit anhållna kortvarigt och de har lämnat sina uppgifter och vi har gjort en hel del kontroller. Men det återstår fler kontroller att göra och innan det har skett så avför vi ingen från utredningen.
Advokat Mats Tornéus, som försvarar en av männen, säger:
– Min klient förnekar fortfarande brott och är mycket nöjd med att bli försatt på fri fot.
Uppmanar till vaksamhet
Pär Andersson säger att han har förståelse för att dådet i Mantorp – där en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man hittades mördade – har skapat oro. Och nu manar han allmänheten till vaksamhet.
– Oron ska man ta på allvar. Jag vill uppmana folk att vara vaksamma. Det är ett synnerligen grovt våld som har använts i samband med det här dödandet. Det är ett oerhört brutalt dåd och så länge den eller de som har gjort det här är på fri fot så tycker jag att folk ska notera och rapportera avvikande beteenden.
Vad kan det handla om?
– Det kan vara personer som inte har där att göra, att man noterar registreringsnummer på bilar, att man noterar signalement på personer, att man har en viss vaksamhet om det är en okänd person som kommer fram till fastigheten.
Finns det anledning att känna oro om man bor i det här området?
– Rent allmänt så tycker jag att man ska vara vaksam. Jag vill inte oroa folk i onödan, men jag tycker inte heller att man ska säga att det inte finns anledning till oro, för det kan det finnas. Personerna som har gjort det här är uppenbarligen på fri fot.
Är ni tillbaka på ruta ett nu?
– Nej, absolut inte, säger Pär Andersson och fortsätter:
– Om man inte griper personerna på plats eller i anslutning till brottsplatsen så hamnar vi alltid i en uppförsbacke. Det betyder att vi alltid kommer att vara efter i starten. Men en mordutredning är som ett maratonlopp. Det gäller att ha bäst grundkondition och det gäller att komma först i mål på upploppet. Min bedömning är att vi har bättre grundkondition än den eller de som har utfört det här. Vi får också injektioner hela tiden under resans gång som gör att vi kommer att komma i kapp dem. Det är jag övertygad om.
Hur går ni vidare?
– Vi fortsätter naturligtvis men oförminskad styrka. Nu går vi in i semestertider och polisen är redan sedan tidigare i ett ansträngt läge. Men polisen i region Öst har skjutit till resurser i det här ärendet. Samtidigt får det effekter på den övriga verksamheten. Det är problematiskt.
Planerar topsning
Enligt Pär Andersson kommer polisen att vara offensiv när det gäller tvångsmedel. Det innebär bland annat att polisen kommer att ta dna-prov på personer som bedöms vara intressanta.
– Vi kommer att göra urvalskriterier och de som vi bedömer är intressanta i utredningen kommer vi att dna-topsa med stöd av den lagstiftning vi har.
Vad händer om någon vägrar att låta sig topsas?
– Då får polisen genomföra åtgärderna ändå. Det är ett tvångsmedelsbeslut. Man kan vägra men då blir man fasthållen och blir topsad ändå.