Gator blev kanaler i helgens skyfall

Översvämningarna i Mantorp i helgen har två skilda orsaker, dels ett föråldrat avloppsnät i den äldre delen av samhället, och dels otillräckliga dagvattenreservoarer i de nyare delarna.

En boende passade på i helgen att ta en drönarbild över sin egen översvämmade gata, Stovägen i Mantorp.

En boende passade på i helgen att ta en drönarbild över sin egen översvämmade gata, Stovägen i Mantorp.

Foto: Privat

Mantorp2024-07-15 16:00

Det ledde till att avloppsvatten trängde upp ur brunnar i några hus i de gamla centrala delarna, och att flera gator i Olofstorp blev kraftigt översvämmade.

– Det har kommit 150 millimeter regn under två veckors tid. Och på det kom skyfallet i lördags kväll och natt. Marken var redan då mättad och dagvattnet hade ingenstans att ta vägen, säger kommundirektören Andreas Capilla.

Så förklarar han att det blev flera decimeter djupt vatten på några av de lågt belägna gatorna i Mantorp. Allra värst var det på Stovägen.

Kommunens VA-jour fick ägna natten och delar av söndagen till att pumpa upp vatten i tankbilar och köra iväg med det och släppa ut det på annan plats.

undefined
Två skilda regnproblem drabbade Mantorp i helgen enligt Andreas Capilla, kommundirektör Mjölby kommun.

– Det gick inte att länsa till lägre mark. Dagvattendikena var redan fyllda, säger Andreas Capilla.

På måndagen påbörjades arbetet med att rensa i dagvattendiken som på flera håll satts igen av jord och sand som vattnet dragit med sig. På Stovägen är det inget vatten kvar men i spåren efter översvämningen ligger det jord och grus på vägen. På en tvärgata körs en sopmaskin bort det värsta.

Nu hoppas kommunen att de kommande regnen inte ska bli lika häftiga.

undefined
Correns reporter Lovina Stafhammar rapporterade på söndagen från en översvämmad Stovägen i området Olofstorp i Mantorp.

Grannar har klagat på att de diken som byggts, bland annat längs med Riddarängsvägen kan bli farliga när de vattenfylls och efterfrågat staket så att inga barn kan lockas att leka där.

Andreas Capilla menar att det inte går att hägna in alla diken och att de i 99 procent av tiden inte är vattenfyllda.

– Jag tror att vi måste lära oss att respektera vattensamlingar, diken och dammar som är till för att vara en buffert vid extremt väder.  

Louise Sandstedt är gatu- och parkchef och tillförordnad förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen. Hon berättar att frågan om översvämning och skyfallsrisk kommer att bli allt viktigare i framtiden, och att den redan nu är stor.

– Det finns ledningar som, trots att man tycker sig ha dimensionerat när man bygger nytt, inte håller för den här typen av regn, säger Louise Sandstedt.

I gata- och parkavdelningen har Louise Sandstedt och hennes kollegor bland annat pratat om dagvattenmagasin, gröna tak och grönytor som är översvämningsbara.

– Så fort du hårdgör en yta så får du vattenmängder som ska ta vägen någonstans. Det kommer att komma mer på kortare tid när skyfallen ökar, säger hon.

Så kan du skydda ditt hem

Ta reda på översvämningsrisken hos just dig. Du kan vända dig till kommunen, räddningstjänsten, SMHI:s väderprognoser eller ditt försäkringsbolag.

Säkra ditt hus med hjälp av krisinformation.se eller räddningstjänsten i din kommun. 

Se över ditt försäkringsskydd. 

Se till att du har en hemberedskap ifall det skulle bli strömavbrott.

Källa: MSB.se

Karta: Stovägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!