Bussen blåste av vägen

Den hårda vinden blåste bussen av vägen vid den svåra olyckan i Mantorp 22 februari. Det fanns inga tekniska fel på fordonet enligt polisens undersökning.

mantorp2002-03-13 06:21

Chauffören uppger att vinden tog bussen av vägen, vilket polisens utredning än så länge bekräftar.

-- Det är den enda förklaringen, säger inspektör Vigo Vestlund som utreder olyckan.

Han har begärt in uppgifter från samtliga passagerare, men inte fått svar från riktigt alla. Några vittnen återstår också att höra. Om en vecka väntas utredningen vara fullständigt slutförd.

-- Men hittills har ingen av passagerarna haft några synpunkter på körningen eller sagt att de känt oro under resan.

Sjutton sekundmeter

Tvärtom var det många som satt och läste eller sov när bussen plötsligt voltade över räcket i södergående fil och hamnade i diket.

Vinden var sydlig vid olyckstillfället, och låg i princip rakt mot vänstra sidan på bussen. Medelstyrkan var drygt tio sekundmeter, men med kastbyar på uppemot sjutton sekundmeter. Den svåra halkan spelade troligen också in. Vägbanan höll en temperatur på 0,3 minusgrader, detta i kombination med snöblandat regn.

En man dödades

45 personer åkte i bussen, som var på väg från Stockholm till Jönköping. En 68-årig man från Boråstrakten dödades och tre personer skadades allvarligt. Vägverket kommer att genomföra en djupstudie av olyckan i Mantorp för att dra lärdom av det som hänt.

Bussäkerheten har debatterats flitigt på sistone med anledningen av den senaste tidens olyckor.

Flera bussolyckor

Vägverket och Bussbranschens riksförbund har nyligen infört en kvalitetsmärkning för långväga busstrafik. Flera punkter med koppling till säkerheten ingår. Bland annat ska bussarna säkerhetsbesiktigas före färd och efter varje trafikdygn av föraren. Passagerarna ska också informeras genom broschyrer eller videofilmer, på samma sätt som vid flygresor.

Lingmerths Buss AB i Tranås är först i landet med att få kvalitetsmärkning. Företaget premieras 23 mars på TUR-mässan i Göteborg.

Säkert sätt

Lingmerths Buss har arbetat med säkerhetsfrågor en längre tid.

-- Bussresor är ett av de säk-raste sätten att ta sig fram. Men ifall något skulle hända, vill vi förebygga så mycket vi kan innan, säger Lars-Rune Lingmerth.

Upp till chauffören

Han konstaterar att även passagerarna bör veta var brandsläckare och hammare är placerade.

-- Föraren kan ju vara utslagen efter en olycka. Om man måste ta sig ut genom ett fönster, ska man slå sönder rutan nära kanten. Annars sviktar bara fönstret.

Vid besvärlig väderlek är det upp till den enskilde chauffören att sakta in farten, invänta saltbil eller helt ställa in färden.

-- Men det kan vara en mycket svår avvägningsfråga, säger Lars-Rune Lingmerth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om