– Vi valde Folkungaskolan i Linköping när Rebecca sökte till gymnasiet, delvis med hänsyn till möjligheten att få fria resor, säger Henri Riccono.
När höstterminen började fick Rebecca sitt årskort på Östgötatrafiken precis som hon räknat med. Men efter ett par dagar blev hon anmodad att lämna tillbaka det. I stället fick hon ett så kallat läsårskort. Det gäller på vardagar under terminerna mellan kl 05 och kl 19. Årskortet däremot gäller ett helt kalenderår och dygnet runt.
Med det kan hon åka till och från skolan, men problemet är att en del skolarbete sker på kvällstid.
– På Folkunga finns det något som kallas Mattecentrum som erbjuder läxhjälp och extraundervisning efter skolan, berättar Rebecca. Den undervisningen kan jag inte vara med på.
Beskedet om att årskortet fryser inne retade upp både henne och pappa Henri.
– Jag har försökt få besked om varför. Jag har även ringt runt till Rebeccas klasskompisar från nian. Flera av dem går på olika Linköpingsskolor, eller på Vretagymnasiet. Det visade sig vara olika. En del hade fått årskort, andra inte, säger Henri Riccono som även varit i kontakt med Mjölby kommun.
Där säger han sig ha fått beskedet att kommunen inte har råd. Ett årskort kostar över 6 000 kronor.
Thomas Kinell är utbildningsstrateg på Mjölby kommun. Han menar att kostnaden spelar in, men det finns även andra skäl till förändringen.
Tidigare har kommunen betalat för årskort till gymnasieelever som har sex kilometer eller mer mellan hemmet och skolan. Fram till förra året fick kommunen dessa kort till samma pris som terminskorten. Därför valde kommunen årskorten som har bättre villkor.
– I våras fick vi besked att Östgötatrafiken förändrar priserna. Utbildningsnämnden kom fram till att vi skulle satsa på läsårskort. Årskort skulle ha kostat kommunen cirka 500 000 kronor extra, förklarar Thomas Kinell.
Han menar att det är rimligt att kommunen står för resor till och från skolan, medan andra resor sker på egen bekostnad.
Han beklagar dock att denna information uppenbarligen inte gått fram till alla skolor. Några har felaktigt beställt och delat ut årskort till de elever som är berättigade reseersättning. Kommunen har protesterat när detta uppdagats, och korten har ersatts med de rätta.
– Vi menar att om skolorna ordnar aktiviteter på kvällstid, efter kl 19 när åkkortet slutar gälla, då måste skolan ordna skjuts så att eleverna kan komma hem, säger han.
Så sker till exempel när elever på yrkesprogram har så kallat "arbetsplatsförlagt lärande" och kanske måste åka iväg till en arbetsplats. Eleven förses med biljetter genom skolans försorg.
Fotnot: Årskorskorten kan kompleteras med s k Fritidsbiljett som gäller månadsvis på övriga tider. Kommunen kan även betala inackorderingstillägg till elever som måste bosätta sig på studieorten.