De tar över industrilokalen – ska laga växtbaserad färs

Visst kan det kännas lite skumt att handla färsen till fredagens tacos på nätet.
Men det är konceptet hos företaget Smartare mat som etablerat sig i Mantorp.
– Vi gör växtbaserad färs men riktar oss inte i första hand till veganer, säger vd:n.

Mårten Göthberg (till höger) demonstrerar den vegetariska produkten Stacky's på en matmässa.

Mårten Göthberg (till höger) demonstrerar den vegetariska produkten Stacky's på en matmässa.

Foto: Privat

Mantorp2025-06-21 17:00
  • Företaget Smartare mat i Mantorp satsar på växtbaserad färs, riktad mot allätare snarare än veganer, för att minska köttkonsumtionen och främja hälsa och miljö.
  • Deras produkt Stacky’s, gjord på svenska råvaror, säljs online och i utvalda butiker, med planer på att fördubbla produktionen i år.
  • Företaget vill bli en hubb för innovativ svensk matproduktion och ser potential i hybridprodukter som kombinerar kött och växtbaserat för att nå fler konsumenter.

– Hur ska man få ”Hasse” med flintasteken på grillen att vilja minska lite på sin köttkonsumtion och ersätta med mer växtbaserad protein? För sin egen hälsas skull, och planetens?

Kanske genom att producera en välkryddad färs gjord på svenska råvaror som antingen kan ersätta köttfärs eller dryga ut den.

– Veganerna är medvetna konsumenter, men de är alldeles för få. Det är den vanliga matälskaren, vi som är allätare, som vi vill vända på.

Det säger Mårten Göthberg som är kock från Gotland och vd på ”Den smarta matfabriken” i Mantorp.

– Och den vändningen kan inte ske i de gastronomiska finrummen, utan på ställen som Biltema, Ikea eller nöjesparken, menar han.

I en industrilokal invid järnvägen i Mantorp – granne med andra som gör wienerbröd, kassler och honung – har företaget Smartare mat tagit över verksamheten. Fortfarande tillverkas här pannbiffar och köttbullar åt storköksmarknaden. På huset sitter skylten ”Den Svenska matfabriken” kvar men ska snart bytas till "Den smartare matfabriken i Mantorp".

Här intilll järnvägen i Mantorp tillverkas nu vegetarisk färs, av baljväxter och kryddor, under namnet Stacky's. Kocken och vd:n Mårten Göthberg tror på kraftigt ökad produktion.
Här intilll järnvägen i Mantorp tillverkas nu vegetarisk färs, av baljväxter och kryddor, under namnet Stacky's. Kocken och vd:n Mårten Göthberg tror på kraftigt ökad produktion.

Än så länge utgörs cirka tio procent av produktionen av den egenframtagna baljväxtbaserade färsen Stacky’s. 

– Men den andelen ska öka. Förra året tillverkade vi 50 ton. I år räknar vi med minst en fördubbling.

Det finns ett motstånd att jobba med.

– En vanlig fördom är att man måste äta kött för att bli mätt. En annan är att det är konstig mat som äts av veganer. Det är snarare branschens eget fel att vissa ser det som dyrt, fullt med konstiga tillsatser som metylcellulosa, och bara är en blek kopia av riktig mat, säger Mårten.

Mårten Göthberg som i grunden är utbildad kock testar recept med Stacky's växtbaserade färs. I dag är han vd för "Den smartare matfabriken i Mantorp".
Mårten Göthberg som i grunden är utbildad kock testar recept med Stacky's växtbaserade färs. I dag är han vd för "Den smartare matfabriken i Mantorp".
Mårten Göthberg som i grunden är utbildad kock testar recept med Stacky's växtbaserade färs. I dag är han vd för "Den smartare matfabriken i Mantorp".
Mårten Göthberg som i grunden är utbildad kock testar recept med Stacky's växtbaserade färs. I dag är han vd för "Den smartare matfabriken i Mantorp".

Anläggningen har potential att växa. En tredjedel av lokalerna är oanvända. Där bakades för flera år sedan bland annat kladdkaka.

– Vi vill fortsätta med och utveckla legotillverkning åt andra varumärken och vänder oss till innovatörer och kreatörer som har idéer om svensk smart mat. Vi vill vara en hubb och kan hjälpa andra att komma igång med en mindre produktion, eller få den att växa, säger Mårten.

Företaget i Matorp utvecklar egna produkter inom växtbaserad mat. Man erbjuder sig även att utveckla andras idéer. Här lasagne gjord på växtbaserad färs som tillverkas i Mantorp.
Företaget i Matorp utvecklar egna produkter inom växtbaserad mat. Man erbjuder sig även att utveckla andras idéer. Här lasagne gjord på växtbaserad färs som tillverkas i Mantorp.
En gulasch gjord på växtbaserad färs som tillverkas i Mantorp.
En gulasch gjord på växtbaserad färs som tillverkas i Mantorp.

Han tror att trenden idag inte är antingen eller – kött eller vegetariskt. Utan handlar om att minska mängden kött, till exempel genom att blanda ut kött med en vegetarisk del.

– Med en sådan hybrid kan man behålla smaken av kött, och äta kött flera dagar i veckan om man tycker om det för smakens skull. Och ändå minska på konsumtionen.

Många aktörer inom storkök, skol- och äldremat, talar numera om en köttfri dag eller två i veckan. Där har en produkt som Stacky’s en roll, tror Mårten.

Hur får man då tag i den här Mantorpsprodukten som är gjord på svarta bönor, havre, lök, morot och kikärtsmjöl. Allt odlat inom landets gränser.

Företaget Smartare mat har tagit över verksamheten i Matfabriken i Mantorp. Man kallar den nu "Den smartare matfabriken i Mantorp" och tillverkar här bland annat egna produkter.
Företaget Smartare mat har tagit över verksamheten i Matfabriken i Mantorp. Man kallar den nu "Den smartare matfabriken i Mantorp" och tillverkar här bland annat egna produkter.

Den säljs på nätet i vakuumförpackade platta paket som kan förvaras som torrvara i skafferiet med sex månaders hållbarhet. Vissa utvalda Ica-butiker säljer den i lös form i köttdisken, närmaste sådan butik finns i Norrköping. En paketerad wrap i Pressbyråns disk kan innehålla Stacky’s färs. En annan produkt som görs i samarbete med en kycklingproducent är köttbullar av kycklingkött och Stacky’s färs blandat 50/50. 

– Vi har en ständig kommunikation med odlarna och är öppna för innovationer när det gäller växtbaserad mat, säger Mårten.

Att utveckla ny smartare mat kan inte ske i de gastronomiska finrummen, utan på enklare ställen där vanligt folk är, menar Mårten Göthberg.
Att utveckla ny smartare mat kan inte ske i de gastronomiska finrummen, utan på enklare ställen där vanligt folk är, menar Mårten Göthberg.

Smartare mat har valt att inte jobba åt dagligvaruhandeln utan har hittills satsat på ”food service”, att leverera till stora aktörer i storköksbranschen, och har avtal med 65 av landets kommuner.

– Men Ica kom till oss och frågade. Då vill vi gärna finnas med hos dem.

Mat i Mjölby

Smartare mat och Stacky's:

Startades 2019 av Stefan Ohlsson, tekniker, och Macs Moser, grafiker. Kocken Mårten Göthberg tillkom 2022, idag vd.

2021 hade produkten Stacky's tagits fram i provkök. Gjord på svarta bönor, havrekärnor, kikärtsmjöl, lök och morot plus kryddor.

2022 började man leta efter en produktionsplats. Ögonen föll på Mantorp.

2023 Förhandlade med Svenska matfabriken om ett möjligt övertagande.

2024 Presenterade idén för kommunens bolag Fami som köpte fastigheten och hyr ut fabriken som ska byta namn till "Den smarta matfabriken".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!