När höstregnet fryser till isbark på parkeringen vid Depot Mantorp (passande namn) återuppstår konflikten mellan dem som gillar att sladda omkring på parkeringen fredags- och lördagskvällar å ena sidan, och å andra sidan de kringboende som störs av bullret.
Mantorpsbon Göran Lindqvist har tagit upp frågan igen i ett medborgarförslag till Mjölby kommun. Han menar att Mjölby och andra kommuner tillsammans med Mantorp park motorbana skulle kunna samarbeta i ett projekt som ger ungdomar tillgång till ett inhägnat område där de kan utöva sin sport.
Fredrik Sjöqvist är vd på Mantorp park. Han är positiv men ser även problem.
– Drifting växer. Det är verkligen en motorsport som kommer. Den är publikvänlig och inte så hårt reglerad som andra grenar, gå in på Youtube och kolla hur populärt det är, säger han.
Problemet är att Mantorp park har ett miljötillstånd som begränsar möjligheterna. Kvälls- och nattetid får man inte köra. Tiderna är reglerade av kommun och länsstyrelse.
– Vår verksamhet klassas som miljöfarlig.
Mantorp park ordnar tillsammans med föreningen MK5100 driftingdagar vid 5–6 tillfällen per år. Då kan alla från nybörjare till proffs köra, dels på banan men även – för en billigare penning – på ett område i depån.
Fredrik Sjöqvist tror inte att en inhägnad driftingbana skulle hindra unga bil- och A-traktorförare att sladda runt eller bränna däck på parkeringar i samhället, och där får han medhåll av kommunens fritidschef Ulf Johansson.
– Det är inte förebyggande och löser nog inte problemen. Buskörningarna skulle fortsätta ändå, menar han och jämför med legala graffitiplank som sällan hindrar klottrare att sprida sina tags.
Men en skejtpark som är bra lockar väl skejtare bort från gator och trottoarer?
– Vi har både skejtpark och skejthall i kommunen, men det här skulle kosta mer pengar, menar Ulf Johansson.
Göran Lindqvist i Mantorp är av en annan uppfattning. Han säger att frågan är hett omdiskuterad i bland de boende i Mantorp. Förslaget han skrivit till kommunen har han lagt ut på Mantorps Facebook-sida, och det har fått stark respons.
– För tre år sedan hade vi frågan uppe i Leaderprojektet "Hjärtat i Mantorp". Det är dags att ta upp arbetet igen, säger Göran Lindqvist som hoppas att kommunen, Mantorp park och krafter i Mantorp kan hitta samverkansformer.
Motorbanan måste ses som en tillgång för kommunen, menar han och tycker att kommunen ska lätta på bullerkraven.
– Det blir inte mindre buller för att man gör ingenting, säger han.