Vid 18-tiden i måndags hittades en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man döda i ett hus strax utanför Mantorp. I media har det spekulerats i att paret skulle ha hittats bundna och att det skulle röra sig om ett rånmord – men uppgifterna har inte bekräftats av polisen.
Johan Levin är inte operativt ansvarig för utredning, men i egenskap av högste chef för regionens kriminalpoliser är det han som avgör hur mycket resurser utredningen får.
– I en normal organisation när vi använder vårt metodstöd brukar vi gå in med 16 personer, sex nyckelfunktioner och tio förhörsledare och spanare. Just nu ligger vi på mellan 25 och 30 personer som arbetar med utredningen, säger han och fortsätter:
– Vi vill kraftsamla i inledningsfasen, som kan vara i en eller två veckor. Utredningen drivs i tvåskift, dag och kväll. Vi kommer även att vara i gång under helgen.
Arbetar polisen dygnet runt med utredningen?
– Under ett par timmar nattetid sover alla. Dagskiftet är störst, men vi behöver ha personal i gång även under kvällstid. Det finns vittnen som vi når bäst under kvällstid och vi måste ha kontinuitet om något skulle hända kvällstid. Det här är den största utredningsorganisationen för ett grovt våldsbrott som jag har satt i gång sedan polisens omorganisation i januari 2015.
Det har börjat sprida sig en oro över att ingen person ännu har gripits för dubbelmordet. Är du också bekymrad över det?
– Nej, det är jag inte. Jag måste tillåta mig att ha is i magen. Det här är ett klassiskt spaningsmord. Utgångsläget var att vi hade två avlidna personer och egentligen ingenting mera.
I intervjun med Johan Levin blir det tydligt att polisen sätter stort hopp till den tekniska utredningen – det kan till exempel handla om att säkra dna-spår eller fingeravtryck från gärningsmännen.
– Vi har en teknisk undersökning där den stora fasen tog två dygn. Men den fortsätter ju nu i fastigheten. Vart efter vi gör det här skickas det material till NFC (Nationellt forensiskt centrum). I inledningen har vi haft fyra kriminaltekniker på plats på heltid. Den här organisationen håller massvis med förhör och vidtar andra åtgärder. Det som kommer fram utvärderas hela tiden.
Johan Levin vill ogärna avslöja några detaljer ur utredningen och säger:
– Det sker en förutsättningslös uppföljning på bred front för att vi inte ska låsa fast oss vid något visst spår. Jag vet av erfarenhet att sådana här utredningar tar tid. Vi hoppas naturligtvis att vi ska börja skönja ett ljus snart.
Östergötland har tidigare skakats av flera dubbelmord. Det på Åsgatan i Linköping är fortfarande ouppklarat efter drygt tolv års utredning. Johan Levin befarar dock inte att utredningen om dubbelmordet i Mantorp ska bli lika utdragen.
– Personerna som är avlidna utsattes för mycket kraftigt våld och vi måste lösa brottet. De är vi skyldiga brottsoffren och framför allt de efterlevande. Människor som bor på landet ska kunna känna sig säkra i sina liv, säger Johan Levin och fortsätter:
– Jag har full förståelse för att människor i närheten av den här platsen eller människor som bor i mer avlägsna delar av länet och har enskilda ställen känner en oro. Jag kan bara försäkra att vi gör allt som står i vår makt för att göra det här till en framgångsrik utredning.