Redan i höstas – bara månader efter att boendet öppnats – klagade Kommunal på arbetsmiljön för sina medlemmar. Då handlade det om bristande personalutrymmen.
I maj inträffade incidenter i bostadsområdet som fick grannar att kontakta både kommun och media. Flera polisinsatser hade skett och personer från boendet hade upplevts ordningsstörande.
Nu har omsorgs- och socialnämnden tagit beslut om åtgärder. Först och främst handlar det om att minska boendet.
– Boendet i Mantorp är byggt för sex personer. Nu har vi beslutat att minska till tre platser. Dels för att leva upp till arbetsmiljökraven men även för att de boende som har rätt så komplexa behov ska få dem tillgodosedda, säger Anna Johansson som är ordförande (S) i omsorgs- och socialnämnden.
Det blir därmed ett större personaltäthet och mer plats för personalutrymmen, eftersom bara tre av sex lägenheter är bebodda.
Förvaltningen får också i uppdrag att utreda hur beslut tagits och verkställts när boendet öppnade i september förra året. Anna Johansson menar att det är uppenbart att de brukare som placerades på boendet hade betydligt större stödbehov än vad som var tänkt.
– Med det vårdbehov som finns behöver boendet vara för färre boende.
Hon menar att det blivit en felbedömning när just de individerna hamnade på detta boende. Det är bland annat detta som ska utredas för att undvika sådan misstag sker igen. Att de boende visade sig ha så stora behov ledde till att personalstyrkan blev betydligt större än vad enheten planerats för. En första åtgärd var att minska till fem lägenheter och göra om den sjätte till personalutrymme. Men inte ens det räckte för all personal som krävdes. Även ventilationen visade sig otillräcklig.
Man har även sett över chefstjänsterna inom LSS-vården. Normalt har en enhetschef flera boenden under sitt ansvar. I Mantorp ändrade man det så att boendet fick en egen enhetschef. Men nu har man insett att man behöver ha någon slags jourtjänstgöring för chefer på kvällar och helger.
– Vi har sett att tillgängligheten till chefer brister när det uppstår oro på boendet, säger Anna Johansson.
Hon menar att en bidragande faktor till problemen har varit att det funnits en instabilitet i ledningen även högre upp i socialtjänstens organisation.
– Vi har bytt verksamhetschefer och enhetschefer flera gånger. Det behöver vi också titta på, säger hon.