Frukostträff i kyrkan – bara för grabbarna

Damerna i kyrkan har länge haft sina egna sammankomster. Då är det väl inte mer än rätt att herrarna också får träffas själva.

Yngve Gustavsson, Tommy Petersson och Tommy Magnusson underhöll vid Mansfrukosten i Mantorps missionskyrka.

Yngve Gustavsson, Tommy Petersson och Tommy Magnusson underhöll vid Mansfrukosten i Mantorps missionskyrka.

Foto:

Mantorp2015-11-09 00:00

Så bildades en grupp i de båda frikyrkorna Elim och Missionsförsamlingen i Mantorp som ordnar Mansfrukostar en gång i månaden. I tre år har de hållit på och det brukar komma ett 20-tal herrar av olika ålder.

I lördags var det ganska hög medelålder, vilket inte var så konstigt eftersom det stod visning av gamla Mantorpsbilder på programmet.

– Vi brukar bjuda in någon, oftast någon extern, berättar Tommy Petersson som dock på lördagen stod själv för underhållningen.

Han har nämligen fått förtroendet att förvalta en mängd flygfoton som Mantorpsfotografen Weine Linder lämnat efter sig.

– Han jobbade som fotograf på Saab och flög regelbundet över Mantorp och fotograferade från 1960 till 1975, säger Tommy som digitaliserat bilderna, sorterat dem, märkt dem med år och plats.

Det blir många hummanden och igenkännande nickar från publiken, varav de flesta bott länge i samhället och själva upplevt den snabba utvecklingen.

1960 när de första bilderna är tagna är Mantorp ett helt annat samhälle än i dag. En liten by på landet vid en järnvägstation. Gårdarna omkring har ersatts med bostads- eller industriområden. Bara namnen finns kvar: Olofstorp, Vasa, Ubbarp, Rydja och Stenstorp. Men samhällsservicen var det inget fel på. Vid järnvägsövergången mot Östra Tollstad fanns ett torg med flera affärer, Konsum, Ica, post, charkuteriaffär, järnhandel. E4 gick rakt igenom samhället.

15 år senare visar de nyaste bilderna ett blomstrande villasamhälle där trafiken går på motorväg förbi, med länets största och första köpcentrum vid avfarten. Konsum har visserligen lagts ner, men ersatts med en modern Favörbutik vid det nya torget där kommunalhuset byggs om till vårdcentral.

Tommy Petersson har sammanställt bildvisningen så att man kan följa historien för varje område av Mantorp under de 15 åren. Återstår att se om materialet så småningom blir en bok, eller varför inte en sökbar digital bildbank på internet.

Frukostherrarna verkar i alla fall mer än nöjda med förmiddagens program och skyndar hem till sina damer, som kanske i sin tur var på fredagskvällens Oasenträff, som är Elimkyrkans kvinnogrupp.

– Det är jättebra att även vi män träffas själva ibland, tycker Yngve Gustavsson som berättar att de ibland gör studiebesök på varandras arbetsplatser – ett bra sätt att lära känna arbetslivet i och kring Mantorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om