Här dyker eleverna ner i nyheternas värld

Nyheter, sport och serier. Det finns mycket spännande i en tidning. Under tisdagen fick en klass på Klämmestorpsskolan djupdyka i tidningarnas värld.

Lina Svenzén skriver rakt och prydligt med sin blåa penna och bläddrar koncentrerat i tidningen. Även hon tycker att det är en rolig uppgift.

Lina Svenzén skriver rakt och prydligt med sin blåa penna och bläddrar koncentrerat i tidningen. Även hon tycker att det är en rolig uppgift.

Foto: Jennifer Grönquist

Mantorp2023-10-18 05:00

Jessica Hiedling lägger upp en bunt Corren på katedern. Det är lektion i årskurs 6 på Klämmetorpsskolan och idag ska hon jobba med tidningen tillsammans med sina elever.

– Om vi börjar med att titta på framsidan. Vilka viktiga nyheter hittar ni där? frågar Jessica.

Efter en kort genomgång av hur tidningen är uppbyggd sätter klassen igång med ett arbetsblad med frågor. Längst ned i klassrummet sitter Lisa Tillquist och Ebba Engström. De berättar att de har fullt upp på fritiden, med gymnastik, ridning och pianolektioner. Men ibland hinner de läsa.

– Vi har Corren hemma och jag prenumererar på Kamratposten. Jag är ganska allmänbildad och gillar nyheter. Det som är bra med KP är att man får reda på saker som har hänt i Sverige och så är det mycket skämt och sånt, säger Ebba.

– Jag brukar läsa KP när jag är hemma hos dig. Det är fina bilder i den. Vi har Corren och där läser jag mest serierna, säger Lisa.

undefined
Kompisarna Lisa Tillquist och Ebba Engström gillar att ha koll på nyheter. "Jag är ganska allmänbildad och tycker om nyheter och sånt" säger Ebba.
undefined
Flera av eleverna känner igen Corren. Den tidningen har de nämligen hemma. Att nyhetstexterna har sällskap av bilder är viktigt, enligt flera av eleverna. "Jag hade nog inte velat läsa tidningen om det inte fanns några bilder" säger Lisa Tillquist.

Jessica Hiedling går runt och hjälper eleverna när de jobbar med arbetsbladet. Hon har klassen i SO.

– I SO har vi ett arbetsområde som heter medier. Där har vi pratat om reklam och könsroller. Vi har tittat och jämfört tv-tablåer från olika mediebolag. När vi jobbar med källkritik passar det bra att jobba med tidningar.

Tidningsveckan är ett årligen återkommande evenemang i samarbete mellan Mediekompass och många mediehus som ger ut dagstidningar runt om i landet. I år är temat “Förstå din framtid!”. 

undefined
Jessica Heidling har klassen i SO. "När vi jobbar med källkritik passar det bra att jobba med tidningar" säger hon.

Johanna Ivarsson undervisar i svenska i klassen. Hon berättar att de jobbar med olika texttyper i undervisningen.

– Tidningen är verkligen kopplad till vardagen. Här kan de se hur man kan använda språket och vad de behöver kunna för att ta till sig en tidningstext. Till exempel hur är en text är uppbyggd eller vilka svåra ord som finns i texten. Eleverna uppskattar att vi jobbar med tidningen, men jag märker att det är många som inte är vana. Kanske har man tidningen hemma, men barnen läser inte den.

undefined
Johanna Ivarsson undervisar klassen i svenska. "Tidningen är verkligen kopplad till vardagen" säger Johanna, som menar att det är en bra texttyp att använda i undervisningen.

Bonnie Authen har gjort klart arbetsbladet och bläddrat fram till sidan med korsord och sudoku. Hon läser nästan aldrig tidningen säger hon. Nyheterna får hon via teven.

– Jag brukar titta på Lilla Aktuellt på SVT. Det finns många roliga nyheter där, till exempel om musik. Sedan gillar jag att höra om vad som händer i andra delar av världen.

undefined
Bonnie Authen sitter redo med arbetsbladet framför sig. "Det är kul att jobba med det här" säger hon.
Under lektionen får eleverna bland annat lära vilka olika delar som ingår i en papperstidning. Var finns tv-tablån, vilka av serierna är roligast och vilka nyheter känns mest spännande?
Under lektionen får eleverna bland annat lära vilka olika delar som ingår i en papperstidning. Var finns tv-tablån, vilka av serierna är roligast och vilka nyheter känns mest spännande?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!