Bland låga, rödmålade stallbyggnader på travet finns en länga med en diskret blå skylt, ATG Hästklinik. Okänd för allmänheten men välkänd för folk i branschen.
Här behandlar den nio personer stora personalen sjuka hästar från tre län.
-- Välkomna till idrottskliniken i Mantorp, säger klinikchefen Elisabeth Ro-mán.
Idrottskliniken?
-- Ja, de flesta av våra patienter har problem med rörelseapparaten. Om fotbollspelarna har ont i knäna har trav- och ridhästar problem med olika former av hälta, säger Elisabet Román och plötsligt förstår besökarna från Corren parallellen.
Den förväntade stalldoften saknas men i en av löpargångarna hörs smattret från hovar i skarpt trav.
Det är stjärntravaren "Born At Last" som får en översyn efter ett tävlingsuppehåll. Med tränaren Sture Johansson vid grimskaftet travar hästen fram och tillbaka under veterinärens gran-skande ögon. Det är viktigt att han är i full trim inför årsdebuten. Så sent som i november vann den femårige valacken silverdivisionens final i V 75 och tjänade 250 000 kronor.
När Born At Lasts undersökning är klar leds nästa patient in i löpargången. Ellen Stenberg har kört upp lektionshästen Tikanass från Jönköping. Han lider av hälta och Elisabet Román gör tillsammans med assistenten Johan Pettersson en grundlig undersökning.
-- Hälta bedöms efter en femgradig skala där fem står för den svåraste varianten. Jag bedömer Tikanass problem till 1,5 och har beslutat om en röntgenundersökning innan den slutliga diagnosen ställs, förklarar Elisabet Román.
Det är ganska lugnt denna kalla tisdagsförmiddag. Travet har några veckors tävlingsuppehåll och säsongen för hopp- och dressyrtävlingar startar inte förrän till våren. En inplanerad operation av en hingst har fått ställas in.
Kärlek till och stort intresse för hästar och hästsport är en gemensam nämnare för personalen som består av fyra veterinärer och fem assistenter. Gränsen mellan arbete och fritid är lite suddig.
Elisabet Román var ridlärare på flera östgötaklubbar, bland annat i Boxholm, innan hon utbildade sig till veterinär. Efter många år har hon ett stort kontaktnät inom hästsporten. Med stort lugn och självklar auktoritet leder hon undersökningen av hästarna.
För assistenten Johan Pettersson såg vägen in i yrket något annorlunda ut.
-- Det var en slump och tips från goda vänner som gjorde att jag hamnade här. Jag var till en början inte hästintresserad men nu är det annorlunda. Jag är amatörtränare och äger en travhäst, Tabby Baby, som vann fem starter av 16 under förra året. Jag sitter också i bandomarnämnden på Mantorp, berättar Johan som är röntgenansvarig på kliniken.
Personalen är informellt klädd i mörkblå collegetröjor och mörkblå byxor. På fötterna stadiga skyddsskor av den modell som byggnadsarbetare vanligtvis använder.
-- Det är nödvändigt för att inte få trampskador, säger Elisabet Román. Hästar är stora, nervösa djur och när det händer något går det fort. Det tar någon vecka innan nybörjare lärt sig att undvika de största riskerna.
Buller är ett annat arbets-miljöproblem när hästarna rör sig i löpargångarna, men det är ett övergående problem. Vid den förestående renoveringen av lokalerna får gångarna en beläggning av gummiasfalt.
ATG- kliniken
arbetsplats mantorp 5 (6)