På Riddarängens förskola i Mantorp jobbar personalen aktivt med digitala läromedel. Förskolechefen Stefan Nilsson Ekvall säger att många av de små barnen är vana vid digitala apparater som paddor redan när de kommer till förskolan som ettåringar.
– Men det handlar ju inte om att barnen ska sitta och spela spel eller titta på film. Sådant får de ofta göra hemma. Vi vill använda digitala medel i pedagogiken. Ny teknik ger otroliga möjligheter, säger Stefan Nilsson Ekvall.
Den kan stimulera fantasin. Men den kan också hämma fantasin – om den används fel, menar han.
De större barnen använder förskolans sex paddor för dokumentation och för att söka information. På de två småbarnsavdelningarna har man hittat på ett sätt att göra leken mer visuell och stimulera barnens fantasi. Initiativet kommer från personalen själv.
Förskolan har låtit ett snickeri bygga flera kuber med träram som man klätt med vitt tyg. På tyget kan man med en projektor visa bilder och filmer. Från att vara en mysig koja att krypa in i kan kuben bli ett tåg som tuffar fram i naturen, ett hav med fiskar och delfiner, en åker med traktorer och skördetröskor, eller... Ja, bara fantasin sätter gränserna. Och på Youtube finns allt.
– Det kan fungera som att lugna ner barnen men det kan också pigga upp dem om vi till exempel sätter på musikfilmer, säger förskolläraren Karin Olsson som har en lite avvaktande Michelle Dang i knät medan William Nordström rumsterar om inne i kuben där det just nu simmar fiskar på väggarna.
Sedan skiftas filmen och det blir ”På spåret” i stället – fast det är lite svårt att säga vart vi är på väg för det är mest åkrar och ängar längs den framrusande rälsen. Barnen sitter både inne i kuben och utanför och åker med.
– Det är inte så att filmerna står på hela dagen. Den digitala pedagogiken är ett komplement till all annan verksamhet, säger Stefan Nilsson Ekvall.
De digitala verktygen blivit vardag på många förskolor. Även på Normlösa förskola några kilometer bort används paddor för att dokumentera vad barnen gör. Filmerna blir tillgängliga för föräldrarna genom en förskoleapp.
Pedagogen Helena Buller berättar att barnen gör egna filmer med stop motion-teknik, alltså en enkel form av datoranimering. Just nu håller de på med en film om Antarktis på en resa som började hemma i Normlösa och under hösten passerat Afrika.
Hela världen ryms ju i en liten skärm och bara väntar på att bli upptäckt.