"Höjningen är orimlig"

Mjölby Svartådalen Energi (MSE) har höjt fjärrvärmepriset med 5,4 procent i år. En orimlig höjning, särskilt ett ekonomiskt svårt år som detta, tycker Stig Melin, villaägare i Mantorp. Han efterlyser en ödmjukare inställning från bolagets sida.

Bild: MIA KARLSVÄRD

Bild: MIA KARLSVÄRD

Foto:

MANTORP2009-02-11 00:00

MSE verkar liksom andra fjärr­värmeleverantörer i ett monopol. Till skillnad från elbranschen finns inga möjligheter att träffa avtal med konkurrerande leverantörer. Därmed hamnar kunden/villaägaren i en beroendeställning till leverantören, säger Stig Melin.

Stig Melin bor i en mindre villa på Mellanvägen i Mantorp med en förbrukning på 19 000-20 000 kWh. Totala årskostnaden hamnar på uppemot 15 000 kronor varav 4 800 kronor är fast avgift. Han räknar med att 5,4 procents höjning av den rörliga kostnaden ger en ökning på 550 kronor per år.

Begärde förhandlingar

När MSE i oktober 2009 informerade om prishöjningar på 5,4 procent för 2009 begärde Stig Melin prisförhandlingar med stöd av fjärrvärmelagen. Han kallades till förhandling på MSE:s kontor.

- Jag blev vänligt bemött av två tjänste­män som bjöd på kaffe. De presenterade med stöd av OH-bilder en slags standardinformation om sin verksamhet och avslutade med att hävda att deras prisökning var välgrundad. Den grundade sig på kostnadsutvecklingen, inflationen och stigande enerigpriser. Som ett fjärde argument angav de att Mjölby kommuns politiker krävt en ökning av avkastningen till kommunen från sex procent till åtta procent, säger Stig Melin.

- För min del hävdade jag att vi var på väg in i en djup lågkonjunktur och inte alls kunde se den här kostnadsutvecklingen framför oss. Det är orimligt att höja kostnaden med 5,4 procent, särskilt ett år som detta.

Kunde ha överklagat

Stig Melin kunde ha överklagat MSE:s beslut till Fjärrvärmenämnden men avstod eftersom det kostar pengar. Han menar att det finns brister i bolagets förmåga att ta till sig information om konjunkturläget.

Men är en årlig kostnadshöjning på drygt 500 kronor så mycket att bråka om?

- Som pensionär är man känslig för alla prishöjningar, men det finns en annan principiellt viktig fråga i detta sammanhang. Vem för helhjärtat konsumentens talan i ett kommunägt bolag? Politikerna i stadshuset? Det är tveksamt.

- När en leverantör verkar i ett monopol så bör man vara lyhörd och känslig för kundens synpunkter. Jag efterlyser en ödmjukare inställning och att en prisdiskussion inte klipps av så enkelt.

Ångrar du att du anslöt din bostad till fjärrvärmenätet för nio år sedan?

- Nej, det gör jag inte. Det finns goda miljöskäl att ersätta flera små oljeeldade pannor med färre fjärrvärmepannor. Men MSE:s attityd mot kunden i prisförhandlingar är jag mindre nöjd med.

I förra veckan offentliggjorde regeringen direktiven till en ny fjärrvärmeutredning. Utredaren ska analysera förutsättningarna att öppna näten för konkurrens. Utredningen ska vara klar till 30 april 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!