Hon blev avslängd efter halva vägen

Arg och ledsen fick hon hjälp av en snäll medpassagerare sedan Carin Mering, 76, blivit avhyst från SJ-tåget. Hon hade misslyckats med att köpa tågbiljett.

"Jag fick höra att det går fler tåg", säger Carin som är arg och ledsen på SJ.

"Jag fick höra att det går fler tåg", säger Carin som är arg och ledsen på SJ.

Foto: Suner Johansson

Mantorp2016-10-14 11:33

Carin är en van tågresenär och hon visste att SJ i december förra året slutade sälja biljetter på tågen. Men den här söndagen gick allt fel när hon, som många gånger förut, skulle åka till Eskilstuna och hälsa på barnbarnen.

SJ:s hemsida där Carin brukar köpa sin SMS-biljett var stängd. På Linköpings station var det inte bättre. Biljettautomaterna hade en text i displayen: ”Hoppsan! Vi har visst fått problem”.

– Det fanns ett telefonnummer man kunde ringa, men där sa en röst att det var söndagsstängt. Jag sa till Sture, min sambo, att jag stiger på ändå. De kan ju inte gärna slänga av mig. Men det kunde de, säger Carin.

Tågvärden förklarade att man inte kan åka tåg utan biljett. Som om Carin inte skulle ha förstått det. Hon fick rådet att ringa en anhörig som kunde köpa en SMS-biljett åt henne.

Carin ringde sin son i Eskilstuna men han fick också ett felmeddelande på SJ:s hemsida. Carin fick veta att hon kunde ha köpt biljett på Pressbyrån inne på Resecentrum i Linköping, men det var en nyhet för henne. Hon erbjöd sig att stiga av i Katrineholm och köpa en biljett på Pressbyrån där.

När tåget närmade sig Katrineholm fick hon veta att sonen lyckats köpa en biljett via hemsidan som nu kommit igång. Men det gick bara att köpa sista biten, Katrineholm–Eskilstuna. Det hjälpte inte. Man måste ha biljett för hela resvägen. Det var bara att stiga av.

Nu försökte Carin vädja och berättade om sitt tillstånd, att hon just har fått en pacemaker inopererad, att hon inte vågar gå av eller på tåget utan hjälp.

– ”Det går fler tåg”, fick jag höra. Min son tog bilen och hämtade mig i stället, säger Carin som berättar att hon var så arg och ledsen att hon grät där på perrongen i Katrineholm.

Enligt SJ:s presstjänst är man skyldig att ha giltig biljett när man går på tåget.

– Om man stiger på tåget utan biljett riskerar man en extraavgift på 1 500 kronor, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressavdelning.

På SJ:s hemsida står det att under en övergångsperiod efter biljettstoppet ombord ”tar vi hänsyn till hur förutsättningarna ser ut för respektive kund, och har en generös attityd till de med särskilda behov av hjälp”.

Gäller inte övergångsperioden längre?

– Nu måste vi tillämpa reglerna strikt. Det är snart ett år sedan det infördes.

Hur skulle Carin ha gjort?

– Vi rekommenderar kunder att prata med personalen innan man går på tåget. Tågvärdarna går alltid ut på perrongen, säger Ronny Hörstrand som inte kan uttala sig om det enskilda fallet.

Han påpekar att Carin också kunde ha köpt biljett i Pressbyrån.

Gjorde tågvärden rätt?

– Om automaterna på stationen inte fungerar och om resenären har legitimation har vi som policy att inte ta ut extraavgiften.

Det finns även en app som man kan ha i sin telefon. Med den kan man köpa biljett även på tåget, enligt Ronny Hörstrand.

På sin hemsida skriver SJ att bara 0,6 procent av SJ:s biljetter såldes ombord innan den tjänsten försvann. 83,5 procent av köpen skedde genom digitala kanaler. Siffrorna är från december 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om