Arbetsplats Mantorp
6 (6)
Hemliga kryddor i potatissalladen
I Mantorpsköket vet man exakt varifrån alla varor kommer, i vilka förpackningar de hamnar och till vilka butiker och affärer de förs vidare.
-- Vår produktion är kvalitetssäkrad och vi har totalkontroll över alla produkter. Om det skulle hända att till exempel några räkor inte är bra vet vi genast vilka produkter vi ska återkalla och var de finns. Något sådant har aldrig hänt, men det är skönt att veta att vi kan det, säger Jan Tiderman, vd, som tillsammans med Kenneth Bornemo äger företaget.
Båda två var från början säljare på företaget, som 1975 flyttade sin produktion från Linköping till Mantorp. 1994 tog de två över och det har de inte ångrat även om allt inte har varit en dans på rosor.
-- Vi hade många krav på oss och det krävdes många nya satsningar för att vårt företag ska hänga med i livsmedelsindustrins utveckling. Ibland tvivlade vi hur det skulle gå men vi tog ett problem i taget. Och vi är nöjda med resultatet, säger Jan Tiderman.
Mantorpsköket, som tillverkar olika typer av sallader samt skivar och paketerar smörgåsmat, producerar knappt 1 000 ton livsmedel varje år. Under de senaste åren har försäljning av smörgåsmaten ökat kraftigt.
Företagets sallader, sär-skilt potatissalladen, som företaget tillverkar från grunden, har bara blivit mer populära.
-- Marknaden svänger och förändras hela tiden. Människors konsumtion av sallader beror också på vädret, ju bättre sommar desto mer potatissallad går åt. Vår försäljning har gått bra de två senaste åren, säger Kenneth Bornemo.
Han är särskilt stolt över att företaget satsar på länets bönder och köper mycket av sina varor från trakten. Potatisen kommer från Ödeshög och rapsoljani majonnäsen är också från länet.
De flesta av Mantorpskökets kunder finns också i Östergötland och grannlänen. Men det är på väg att ändras.
-- Vi har några projekt på gång. Flera kunder från västra Sverige och Stockholmregionen är intresserade av våra varor. Om detta slår väl kan nyanställningar vara aktuella, säger Kenneth Bornemo.
Medelåldern bland de anställda är ganska hög, men det beror, enligt ägarna, mest på en sak.
-- Alla trivs bra här och ingen slutar. Vår personal byter ganska flitigt jobb med varandra för att få variation på sin arbetsplats, men det sköter de själva. Vi blandar oss inte i det, säger han.