Förädlade gödselprodukter. Känn på de orden. Istället för att lägga gödseln på hög och sprida den på åkrarna kan den snabbkomposteras och bli en inkomstkälla istället.
Deponering av organsikt avfall är helt förbjudet från 1 januari 2005.
I Östergötland finns det jordbrukare som kan ta emot hästgödsel och sprida den på åkrarna. Nära storstäderna, där numera de flesta hästar hålls, är det inte lika lätt att bli av med sin hästgödsel, speciellt inte i de områden runt kusterna i södra Sverige klassade som extra känsliga. Som alltid går det att se problemen -- eller möjligheterna.
Owe Sjöberg från Enköping har valt det senare och satsar stort. Snart är hans snabbkompostanläggning i drift. Tre specialtillverkade komposttrummor ska kunna sluka gödsel från 550 hästar. Länsstyrelsen har gett honom tillstånd för att behandla 100 000 kubikmeter.
Omkring åtta dagar tar det innan gödseln omvandlas till den produkt som sedan ska kunna bli ett fullvärdigt jordförbättringsmedel. En vanlig gödselhög behöver upp till två år för att bli utbrunnen, eller minst sex veckor om den ständigt luftas manuellt.
Svårigheten är nämligen att kvävet inte är lika lättillgängligt som fosfor och kalium. I komposttrummorna styrs värmen och tillförs luft med det syre som krävs för att det organiska materialet ska brytas ner. För att oskadliggöra eventuella sjukdomsorganismer och ogräsfrön hålls komposten i sluten behållare tills den uppnår 70 grader.
Owe Sjöberg räknar också med att få betalt för att ta emot gödseln och för de gödselcontainers och den frakt han kan erbjuda. Med en investeringskostnad på över två miljoner kronor måste det rulla in den del pengar för att det ska bli lönsamt.
Den finska kompostanläggning han har satsat på har ännu ingen motsvarighet i Sverige, och det tog två år innan Owe Sjöberg fick godkänt av länsstyrelsen för sin anläggning.
Sina erfarenheter hittills delade han med sig av på Hästgödseldagen som Hushållningssällskapet Östergötland hade anordnat i lördags, passande nog vid Mantorptravet. Omkring 20 personer deltog i denna kursdag och några hade tagit sig dit ända från Ängelholm och Ekerö utanför Stockholm. Kursen vände sig till lantbrukare, hästföretagare och övriga hästintresserade.
Några av dem var lockade av att pröva metoden även om den stora omfattningen på kompostanläggningen verkade avskräckande.
Bland föreläsarna fanns även Karin Karlsson från Jordbruksverket. Hon påtalade svårigheterna med att hålla lagom djurtäthet på hagmarkerna, så att varken hästarna eller hagen far illa. För det senare finns inga tydliga riktlinjer. Det finns endast en rekommendation att hästägaren får ha högst tre hästar per hektar spridningsareal för stallgödsel.