Kors på väggarna fullbordar kyrkan

För ett år sedan invigdes Mariasalen i kyrkans hus i Mantorp. Men kyrksalen har inte varit riktigt färdig – förrän nu.

Årets grupp. Konfirmanderna ska delta i festmässan på söndag när Mariasalen i Mantorp fyller ett.

Årets grupp. Konfirmanderna ska delta i festmässan på söndag när Mariasalen i Mantorp fyller ett.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2017-02-02 00:00

På onsdagen målades de tolv konsekrationskorsen på kyrkorummets björkfanerade väggar. Uppdraget gick till designern och tecknaren Lars-Åke Pettersson, Mjölby.

– Det är en stor ära för mig. Jag har aldrig målat på kyrkväggar förut, säger han där han står med sprejburken i handen.

Men vi får nog ta det här från början. Och det betyder i det här fallet att gå tillbaka ända till medeltiden. På nordiska medeltida kyrkväggar tecknade biskopen kors med vigd olja. Sedan fylldes de i med färg som cirkelkors.

Det fungerade som en invigning och en välsignelse av nybyggda katolska kyrkorum. Seden har levt vidare även efter reformationen. Ordet konsekration betyder att förheliga. Även nattvardsvinet konsekreras – förheligas till att symbolisera Kristi blod.

Det är inte så vanligt att det byggs nya kyrkor. Men det är just vad som skedde i Mantorp. För precis ett år sedan var biskop Martin Modéus i Mantorp och invigde den nya Mariasalen. Han stänkte då vigvatten på tolv ställen på kyrksalens väggar. Platserna markerades och nu har korsen kommit upp.

– Jag hade tänkt måla med pensel först men jag tror att resultatet blir bättre med sprejfärg, säger Lars-Åke Pettersson.

Det är han som har designat ställningen till dopfunten, altaret och ambron (talarpulpeten) som sedan tillverkats av Folkessons snickeri i Sya. Så det är därför som han fått förtroendet att måla de tolv korsen – ett för varje apostel.

Han har tillverkat en schablon av plastfolie och valt att spreja med guldfärg. Det blir tydligt men inte för skrikigt på de ljusa väggarna i det runda – egentligen åttakantiga – rummet.

Församlingsherde Sara Olofsson är mer än nöjd med det första året med Mariasalen.

Hon ser rummet som gränsöverskridande. Det används inte alls bara till gudstjänster. Kören övar, konfirmanderna, barngrupperna och till och med bäbisar kommer hit.

– Vi har spädbarnsmassage här och det är bra för det finns golvvärme, säger församlingspedagogen Malin Nilsson.

Sara Olofsson tycker sig märka att den nya kyrksalen lockar fler Mantorpsbor till Kyrkans hus.

– Vi har faktiskt haft överfulla gudstjänster. Och både dop och begravningar under året.

I morgon förmiddag blir det jubileumskafé med allsång och frågesport och på söndag hålls festmässa och då deltar årets konfirmander i firandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!