Det beskedet möttes med förvåning och ilska vid måndagskvällens möte i Vifolkaskolan. Kommunen hade kallat till medborgardialog, och verkar mena allvar med sin vilja att lyssna på Mantorpsbornas önskemål för den nya hallen som ska byggas samman med Klämmestorpshallen.
Men till sist kan det bli en fråga om pengar som avgör hur mycket av önskningarna som kan infrias.
Tre aktiva föreningar slåss i dag om träningstider i den befintliga hallen: Handbollen i Mantorps IF, där ett allsvenskt avancemang ligger inom räckhåll. Gymnastiken, som har flera hundra barn som står i kö till att få börja. Och Innebandyn med alla dess pojk- och flicklag.
– Men det finns fler föreningar i Mantorp, och säkert enskilda medborgare som har behov som vi ännu inte ha hört, säger Kjell Karlsson, en av flera tjänstemän på kommunen som höll i mötet tillsammans med hela kultur- och fritidsnämnden.
Tiderna räcker alltså inte på långa vägar, trots att det är aktiviteter i hallen fram till klockan 22 på vardagar, och att Vifolkaskolans gymnastiksal får tas till. Innebandyn nyttjar även Birger jarls hall till vissa träningspass.
Det är den som stått modell när kommunen budgeterat 34 miljoner till Klämman 2.0.
– Men när Skänningehallen byggdes var det lågkonjunktur i byggbranschen. Nu ser det annorlunda ut, menar Magnus Norrbom, kultur- och fritidsstrateg.
Förvaltningen har lämnat ett förslag till kommunstyrelsen som har tre nivåer och därmed tre prislappar.
1. De budgeterade 34 miljonerna – en hall helt utan läktare.
2. Lägg till 4 milj – en läktare för 600 sittande (Handbollsförbundet kräver 1 200 platser för allsvenskt spel).
3. Ytterligare 8 milj – hoppgropar och annan utrustning som gymnastiken vill ha.
”Ingen läktare, ingen hall”, skrev en av grupperna på sin förslagslista på medborgarmötet.
Det var tydligt att representanterna för Mantorps föreningsliv inte accepterar en lågbudgethall utan sittplatser.
– Gör inte om misstaget när Klämman byggdes. Läktaren kom till i efterhand. Det blev dyrare och felbyggt, menade Mantorpsbon Jim Kellander och fick medhåll av MIF-ordföranden Carina Johansson:
– Det vore ett hån, menade hon.
För att vara första gången som Mjölby kommun ordnar en medborgardialog måste man säga att det lyckades. Medborgarna kom och det blev dialog.
Nu ska kultur- och fritidsförvaltningen sammanställa resultatet av mötet. Sedan blir det till sist politikerna som får ta ställning till hur många miljoner som ska satsas på Mantorps idrottsliv.