Lantbrukare vill vindkraftsamla

Tio kooperativa vindkraftverk. Det är ett av målen för Leader Folkungabygd. Hugade intressenter har samlats i Mantorp för att få veta mer om förutsättningarna.

Foto: Fotograf saknas!

Mantorp2009-03-28 00:00

Landsbygden kring Mjölby, Mantorp, Motala och Linköping ska utvecklas genom nya näringar. Det är något EU-finansierade Leader Folkungabygd vill uppmuntra.

Hur kan då vindkraft bli en bra ekonomisk resurs för lokalsamhället? Det är också något lantbrukaren Börje Johansson från Hulta Norrgård går och funderar på. Det ledde i sin tur till det informationsmöte om vindkraft som hölls i veckan med cirka 30 deltagare, varav många lantbrukare och andra företagare från landsbygden.

Inte på kafferast

Att organisera ett vindkraftsbygge - det gör ingen på en kafferast. Det förstod alla som lyssnade på Torbjörn Tengstrand och hans utläggning om alla förberedelser som krävs i form av förstudier, kalkyler, avtal och myndighetskontakter.

Han är ordförande i ekonomiska föreningen Lagmansberga Vind. Han berättade om vad som krävts för att få igång verket Lagmansberga 2. Verket är helt finansierat med andelar, varav de flesta ägs av boende i trakten.

Tore Wizelius, författare och journalist, berättade om läget för vindkraften i Sverige och världen. Han har bland annat skrivit en handbok om vindkraft för lantbrukare och arbetar för närvarande på uppdrag av Energimyndigheten.

Ligger långt efter

2008 var det USA som byggde ut sin vindkraft mest och därigenom gick om största vindkraftproducenten Tyskland. Sverige ligger långt efter i utbyggnadstakt.

Hur pass lönsamt är ett vindkraftverk? Något säkert svar har ingen, men Tore Wizelius uppskattade att det går att få tillbaka insatsen på 10 år. Om sedan vindkraftverket håller igång i 20 till 30 år är det alltså en god affär - för den som satsat rätt.

- Förutsättningarna för vindkraft har aldrig varit bättre. Det är nu man ska satsa - fast egentligen borde man ha gjort det för tre år sedan eftersom priserna på vindkraftverk var lägre då, sade Tore Wizelius.

Viss osäkerhet

Mycket talar för vindkraft, ansåg han, såsom de tydliga politiska signalerna och de tidvis höga elpriserna. Men han såg även viss osäkerhet, på grund av finanskris, långa leveranstider, oklara regler och brist på erfarna konsulter.

Inte bara privatpersoner, som vill se mer förnyelsebar energi, utan även företag satsar på vindkraft, bland annat som ett sätt att säkra sig mot höga elkostnader. De stora kraftbolagen är inte lika väl representerade, och Tore Wizelius förutspådde att bolagen på sikt kan tvingas sänka sina priser om utbyggnaden fortsätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om