Luciatåget med a-traktorer ställs in

Föreningen Nattvandrarna i Mantorp planerade ett luciafirande med ungdomar som åker a-traktor. Men man missade att söka tillstånd. Nu har luciatåget ställts in.

Luciatåget med a-traktorer i Mantorp är inställt eftersom man missat att söka tillstånd för allmän sammankomst. Eventuellt kommer vissa att åka ändå.

Luciatåget med a-traktorer i Mantorp är inställt eftersom man missat att söka tillstånd för allmän sammankomst. Eventuellt kommer vissa att åka ändå.

Foto: Gunnel Ekman NTM

Mantorp2022-12-12 15:33

– Vi har gått ut på Facebook och sagt att vi inte längre står som arrangörer. Då skulle det bli en allmän sammankomst som det krävs tillstånd för, och det hinner vui inte få, säger Anne Åhsberg i föreningen Nattvandring i Mantorp.

"Oerhört tråkigt och om ni frågar oss löjligt", skriver föreningen i ett inlägg som las ut i Mantorpsgruppen på söndagskvällen. Inlägget fick många reaktioner och kommentarer.

Bakgrunden är att Nattvandrarna i stort sett varje helg träffar yngre och äldre ungdomar när de gör sina vandringar.

– Vi pratade med dem om att hitta på något på lucia. Idén var att bilda ett luciatåg med a-traktorer, berättar Anne Åhsberg.

Men alldeles för sent insåg man kravet på tillstånd. Nu har föreningen bestämt att i alla fall vara ute på tisdagskvällen och dela ut pepparkakor och klubbor och bjuda på glögg till både vuxna och ungdomar som vill komma.

– Jag vet att det finns ungdomar som tänker åka i alla fall, fast inte i en kortege utan kanske i mindre grupper, säger Anne.

Hon har en egen tonåring med "epa" som vill genomföra lussefirandet.

Finns det risk att polisen ändå uppfattar det som en sammankomst?

– Vi har förklarat att arrangemanget är inställt och att det blir mer som en vanlig nattvandring. Vi bjuder in till att komma och prata med oss på en bestämd plats.

– Vi har haft kontakt med polisen och fått reda på att tillstånd måste sökas minst tre veckor i förväg. Det fanns ingen chans att påskynda den processen. Då bestämde vi att det blir ingen sammankonst, utan vi står bara och informerar vid Gulfmacken och bjuder på lite tilltugg.

Jenny Beauregard Camp är gruppchef på polisens rättsavdelning. Hon menar att en inställd sammankomst skulle kunna bli en polisiär sak om den ändå äger rum utan tillstånd.

– Det kan handla om det skulle störa ordningen eller att det kommer in en anmälan från allmänheten, säger Jenny Beauregard Camp.

Hon menar att det finns en gråzon av arrangemang som aldrig kommer till polisens kännedom. 

Nattvandrarna har bestämt med fritidsgården att komma igen och arrangera detta nästa år, med vederbörligt tillstånd.

Nattvandrarna beklagar sitt misstag och skriver: "Vi är väldigt ledsna för att vi inte kollat upp allting ordentligt men vi trodde verkligen inte att ett tillstånd behövdes."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!