Det handlar om två fastigheter med livsmedelsindustrier som tömdes förra året när produktionen flyttade från Mantorp: Switsbake på Magasinsvägen och Mantorpsköket på Skördevägen.
Switsbake flyttade sin produktion till Malmköping i Sörmland i somras. Mantorpsköket försattes i konkurs i januari. Eklunds chark i Linköping köpte konkursboet och flyttade produktionen dit. Båda industrifastigheterna har stått tomma sedan dess.
Men nu händer det saker samtidigt på båda adresserna.
På Magasinsvägen har nya maskiner monterats in. Det blir inte kakor och rulltårtor, men däremot ugns- och fläskpannkaka och som initialt kommer att lastas ut från fabriken från och med februari.
– Vi kommer senare att lägga till andra färdiga rätter, som olika köttfärsrätter och vegetariska, berättar Jens Bernholtz, vd på Svensk Matfabriken.
Han har drivit bolag inom dagligvaruhandel i 15 år. Tillsammans med bland andra kocken och säljansvarige Glenn Häll från kroppkaketillverkaren Johans Kök i Kalmar startar han företaget Den Svenska Matfabriken i Switsbakes gamla lokaler.
– Så fort vi får klart med certifieringen så kör vi igång, säger Jens Bernholtz.
Fyra nyckelpersoner är redan anställda. Jens Bernholtz räknar med att produktionen kommer att öka successivt med nya maträtter. Till en början levererar de till grossistledet. Det kommer även att bli leveranser direkt till affärernas delidiskar, och till skolor.
Man kommer även särskilt att satsa på klimatsmart mat med vegetariska rätter. Omkring 10 miljoner kronor har investerats i verksamheten.
Några hundra meter bort, i hörnet av Skördevägen och Riksvägen kommer ett annat nytt bolag hyra in sig. Det heter Bondens Skafferi Ost och där handlar det om att distribuera livsmedel mellan gårdar och restauranger i regionen. Och regionen det handlar om är nordöstra Götaland.
– Vi hyr lokalerna av Eklunds. Det är framför allt kylrummen vi var intresserade av, berättar Petter Kock som precis som namnet antyder har en bakgrund inom restaurangbranschen.
Affärsidén är att hjälpa livsmedelsproducenterna med logistiken när det gäller att leverera till restauranger.
– Intresset och efterfrågan på bra lokal svensk matråvara har ökat och vi har noterat att producenterna har problem att klara distributionen. Vi kommer att åka runt och hämta kött och grönsaker och samtidigt leverera produkterna till restauranger. Anläggningen i Mantorp blir vårt lager, berättar Petter Kock som driver företaget ihop med Andreas Lindberg som jobbat med liknande verksamhet i Skåne och på västkusten i flera år.
Möjligheten finns även att bredda kundunderlaget med butiker, skolor och andra storkök, tror Petter Kock.