- Nu har vi luft under vingarna igen, sa Mantorpsgruppens ordförande Arne Gustavsson efter mötet där såväl kommunpolitiker som Christer Hederberg från Arbetsmiljöakuten medverkade.
Den sistnämnde i egenskap av projektledare för Leader Folkungaland.
- Det känns som vårt arbete gått lite grand i stå på sistone, men vad vi fått höra ikväll öppnar nya portar för att förverkliga de önskemål vi har, sa Arne Gustavsson.
Han syftade då på det nya Leaderprogram som är under uppsegling.
Normalt får endast orter med mindre än 3 000 invånare medverka i ett Leaderprojekt, men enligt Christer Hederberg fanns nu även plats för Mantorp och Skänninge i byarådet, trots att båda dessa orter passerat gränsen med ett par hundra invånare.
- Leader står för samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi och kommande Leaderperiod sträcker sig fram till 2013. 16 miljoner kronor per år kan fördelas på olika projekt, berättade Christer Hederberg, ordförande i den interimsstyrelse som bildats.
Det som krävs är att det bildas en LAG-grupp med representanter från såväl en ideell, en offentlig som en privat sektor. LAG-gruppen ska sedan ta fram en ny strategi och ansöka om medel.
- Nu går alla hem och funderar på lämpliga projekt, uppmanade Arne Gustavsson.
Kommunstyrelsens ordförande Monika Gideskog (m) hade förberett sitt första möte med Mantorpsgruppen genom att läsa minnesanteckningar från tidigare möten och kunde då konstatera att det faktiskt hänt en hel del sedan gruppen bildades för cirka sex år sedan.
Hon lovade även, liksom Carina Johansson (fp) och Carina Jönsson (s), att återkomma till nästa möte. Då skulle även representanter från Vägverket bjudas in för att diskutera trafiksäkerheten, inte minst vid korsningen Skördevägen-riksväg 636, som länge var ett av de hetaste diskussionsämnena vid Mantorpsgruppens möten.