Det är tekniska förvaltningen som utrett frågan efter att ett medborgarförslag kommit in om otrygghet, cykelstölder och skadegörelse vid pendeltågstationen i Mantorp.
Förslagsställaren tycker sig ha märkt att klottret har ökat, att cykelstölder är ett av de vanligaste ämnena i Mantorpsgruppen på Facebook, och att många äldre är rädda för att använda gångtunneln.
Tekniska nämnden konstaterar för det första att kameror kräver tillstånd, och för att tillstånd ska ges ska nyttan överväga risken för integritetsintrång.
– Vi har gjort ett väldigt genomarbetat arbete och kontaktat både polis och andra kommuner. Det är inte jätteenkelt att svara ja eller nej, det finns flera aspekter på frågan, menar Magnus Ribbing, biträdande teknisk chef.
I Linköping och Norrköping har man inga positiva erfarenheter av att kommunen tar över övervakning. Enligt brottsförebyggande rådet fungerar kameror mest avskräckande för egendomsbrott, mindre för våldsbrott. Kamerabevakning på en parkering kan minska stölderna till hälften, men då i kombination med andra åtgärder som inhängning.
Enligt polisen anmäldes 2017 i Mantorp 20 moped- eller cykelstölder och två inbrott i bilar. Correns egen genomgång av cykelstölder från januari 2018 till april 2019 visade på 31 vid Mantorps station. Mjölby resecentrum hade under samma tid 28. Där finns i dag kommunala kameror. Vi har också tidigare berättat att polisen just nu inte har för avsikt att sätta upp kameror i Mantorp.
– Vi tycker inte att det är kommunens ansvar att sköta bevakningen. Vi vill inte agera polis, säger Magnus Ribbing och menar att det ställer flera krav på kommunen när det gäller hanteringen av det som händer på bevakningen.
– Vi har flera andra förslag på förbättringar, bättre belysning och nya cykelställ där man lättare kan låsa.
Att många Mantorpsbor önskar bevakning vid stationen har framgått både vid medborgardialog och trygghetsvandring. Från politiskt håll har frågan lyfts i trygghets- och säkerhetsutskottet och i kommunfullmäktige.
Anna-Lena Sörenson (S) är ordförande i tekniska nämnden och står bakom beslutet att säga nej. Men hon menar att det behövs en diskussion om kommunens övergripande policy i frågan.
– Är det så att kommunen ska ta bevakning från polisen? Det är en viktig fråga, som hör hemma i kommunfullmäktige, säger hon och efterlyser en politisk motion och påföljande genomlysning, kanske ihop med medborgarna.