På Mantorpstravet råder lugnet före V75-stormen

Foto: Fotograf saknas!

Mantorp2005-03-11 00:00

Två gånger om året riktas trav-Sveriges blickar mot Mantorpstravet. Då ska allt vara tipptopp.

-- V75 är vår motor. Utan den finns inte vi, säger Man-torpsprofilen Manfred Baumann.

På lördag kommer travets egen elitserie, V75, till Mantorp. Mellan 5 000 och 7 000 besökare väntas och biljetterna till restaurangen har varit slutsålda sedan en månad tillbaka.

-- En del bokar ett halvår i förväg, säger Jill Baumann som tillsammans med sin man Manfred är ansvarig för restaurangrörelsen.

Just nu är det ödsligt och tyst i totohallen där massorna på lördag kommer att trängas för att hinna fram till kassorna. Bara vaktmästaren Leif Jakobsson kör sakta en skurmaskin fram och tillbaka över golvet.

-- Det har varit mycket nu, säger han. Vi har bytt ut alla bordskivor i restaurangen för att det ska bli enhetligt och snyggt. Tv ska ha framkörda pallar och liftar för att allt ska flyta smidigt.

Lugnet före stormen

I restaurangen sitter Manfred och Jill Baumann och Rolf Molin och tar en förmiddagsfika. Det är lugnet före stormen. Men de säger att de har full koll på läget.

-- Det är ju inte första gången vi gör det här, säger Manfred som började jobba extra som springpojke på travet 1978.

Han kallar sig för allt-i-allo på Mantorp. Han sköter bokningar, ser till att Mantorp får sponsorlopp, mässor och konferenser. Utöver det tränar han och tävlar själv hästar. Han förklarar hur viktig V75-dagen är.

-- Man har fokus på sig från hela landet. Det gäller att ha den bästa banan, bästa maten, bästa mottagandet.

Travet omsätter 11 miljarder kronor årligen, varav 7 miljarder kommer från V75. Över 100 miljoner kronor förväntas omsättas på lördag. Det är ingen tvekan om att V75 är stort, både bland spelarna och för de som jobbar med travet.

-- Det är den största delen av vår existens. De här två dagarna per år står för 60 procent av den totala vinsten på restaurangen.

Det är också extra prestigefyllt att finalloppen går just på lördag. Där är bara gräddan av eliten med, och prispengarna är dubbelt så höga.

-- Det är en extra krydda i tillvaron att få finalen hit.

Oro för regn

Utanför på banan har dagens provlopp börjat köras och startsignalen ljuder med jämna mellanrum. Mellan loppen kör Roger Hedqvist, banarbetare, in med traktorn och sladdar banan. När det är kallt ska banan harvas eller sladdas en gång i timman för att det översta lagret inte ska frysa till. Men nu är det andra saker banpersonalen oroar sig för. Enligt väderprognosen blir det regn eller blötsnö på dan före dan.

-- Det är det sämsta vi kan få för då är det risk för att det blir skitigt, och det vill vi inte. Det kan innebära sämre tider för att hästarna inte kan gå på optimal balans, säger Roger Hedqvist.

En av dem som kör provlopp är proffstränaren Claes Svensson. Provloppen kör han oftast med de unga hästarna som behöver skaffa sig erfarenhet, berättar han när vi träffar honom nere i stallarna. På lördag tävlar han i V75 med sitt sto Lava Brick.

Vill visa sig framgångsrik

-- Hon har gjort cirka 70 starter så henne behöver man inte träna med här. Det är viktigare att hålla henne fräsch, glad och att hon tycker det är inspirerande att tävla.

Claes Svensson är den Mantorpskusk som kör in mest pengar och vinner flest lopp. Han har också flest hästar, 65 stycken, i olika stall runt om i länet.

-- Just V75 är ett sådant lopp där man gärna vill vara med och visa att man är framgångsrik. Man vill visa att man har hästar som duger, säger han.

Särskilt som det nu är hemmaplan för Claes är det viktigt att synas. Men den här gången har han inte lyckats kvala in till finalloppen med någon av sina egna hästar, utan får starta med Lava Brick i Stoeliten.

-- Det är en miss, säger han lite besviket.

I fikarummet sitter också hovslagaren och veterinärassistenten Stefan Pettersson. Han berättar att skoningen har otroligt stor betydelse för vad en häst presterar på banan.

-- Många värmer upp med skor och tar av dem innan loppet.

Anledningen till att de tränar med skor är att de inte ska slita ner hovarna. Under loppet tar de av dem för att hästen ska bli lättare och lite snabbare.

Full fart i restaurngen

På eftermiddagen är vi tillbaka där vi började dagen och nu är det aktivitet i köket och restaurangen. Servitörerna börjar duka borden och kockarna börjar droppa in.

-- I kväll ska allt kött putsas och fisk rensas, säger Manfred.

Jill och Manfred tar in sex kockar till hjälp under dessa dagar. Totalt cirka 100 personer jobbar extra i restaurangen, ett 80-tal personer jobbar i kassorna och ett 40-tal funktionärer anlitas.

På lördag börjar kallskänken jobba klockan halv sex på morgonen och det blir inte mycket mer än en kvarts vila förrän det är kväll.

-- Det är kul att jobba då för då händer det lite, säger Jill.

-- Det är stressigt, men det är roligt när det är fart på’t, säger Eddie Nilson, servitör.

Louise Åsenheim Reporter

Mia Karlsvärd Fotograf

‚mantorps- travet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om