Personalen på servicehuset Vifolkagården slutar bara om de flyttar till en annan ort eller går i pension. Till och med vikarierna är desamma år efter år.
-- Vi har ingen personalomsättning. Det säger nog en hel del om arbetsplatsen Vifolkagården, berättar enhetschef Ylva Larsson, som Corren möter i entrén.
När Förenade Care AB, en privat entreprenör, tog över Vifolkagården 2001, valde drygt hälften av de anställda att stanna kvar. Nu jobbar 55 fast anställda och ett 20-tal timvikarier här. När Corren kommer på besök fräschas lägenheterna upp inför första advent. Alla anställda verkar vara i rörelse, men det är ändå inte det minsta rörigt.
-- Visst kan det vara stressigt på jobbet, men man tar sig alltid tid att prata med de äldre. Det sätter guldkant på tillvaron och för många betyder fem minuters samtal väldigt mycket, säger Therese Kind, undersköterska.
Hon jobbade på Vifolkagården också när den styrdes av Mjölby kommun och märker inte någon jättestor skillnad i arbetet efter att servicehuset privatiserades.
-- Nu, precis som tidigare, vill man ge så bra omsorg till de äldre som möjligt. Men nu fattas alla beslut mycket snabbare än tidigare och det är bara positivt, säger Therese Kind.
Hon arbetar heltid, vilket innebär att hon jobbar två av fem helger och att en dag i arbetshelgen är en så kallad delad tur.
-- Just den dagen känns tung och som om den aldrig tar slut. Man är med om allting, på morgonen och på kvällen, när det mesta händer. Det är jättebra att vi inte har flera sådana arbetsdagar, säger hon.
Therese Kind och hennes kollegor Marie Svensson och Sussie Tälle säger sig vara mycket nöjda med sin arbetsplats.
-- Här känns det stabilt och tryggt. Vi känner alla varandra och vi ställer upp för varandra. Våra boende möter alltid samma personal och känner sig trygga. Vi gjorde ett studiebesök på ett ställe i Stockholm där nya vikarier kom hela tiden. Ingen orkade ta tag i saker och de boende kände knappt någon anställd, säger Marie Svensson.
Både hon, Therese och Sussie är nöjda med att det ordnas en lässtund varje morgon då alla boende välkomnas. Tipspromenad inomhus på Vifolkagården är också en rolig hjärngymnastik som är populär bland många boende.
-- Då ser man hur duktiga många dementa är och hur mycket mer de kan, vilket ofta inte märks. Det gläder både de boende och oss anställda, säger Sussie Tälle.
De tre uppskattar även arbetsgivarens insats för personalens friskvård. Åtta anställda har fått utbildning i massage och gymövningar, och varje dag ägnas en stund åt friskvård på arbetstid.
Ja, alla trivs och ingen vill byta arbetsplats, men det betyder inte att saker och ting inte kan vara ännu bättre.
-- Man känner att man aldrig räcker till, det hör till det här jobbet. Jag skulle vilja umgås mer med de boende utan att behöva titta på klockan. Det skulle inte skada om vi skulle bli fler, säger Marie Svensson.
-- Allt OB-tillägg skulle bli skattefritt, fyller Therese Kind på.
Fotnot: Vifolkagården har 46 platser fördelade på äldreboende, demensboende och två korttidsplatser. Vifolkagården har eget storkök och 12 anställda sköter även all hemtjänst i Mantorp.